Bergmanis: Krievijas militārās vienības pēc mācībām "Zapad 2017" pilnībā pametušas Baltkrieviju

Ārvalstīs
LETA
Bergmanis
Foto: Foto: Baltkrievijas Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim vizītē Baltkrievijā apstiprināts, ka Krievijas militārās vienības pēc rudenī notikušajām mācībām "Zapad 2017", ir pilnībā pametušas Baltkrieviju.

Bergmanis: Krievijas militārās vienības pēc mācībām "Zapad 2017" pilnībā pametušas Baltkrieviju

Bergmanis aģentūrai LETA pa tālruni no Baltkrievijas vēlreiz atzinīgi novērtēja atļauju uz Baltkrieviju "Zapad" laikā nosūtīt papildu Latvijas novērotājus. Turklāt Latvija bija vienīgā NATO dalībvalsts ar papildu novērotājiem.

"Mēs gribam cerēt, ka šāda sadarbība turpināsies. Baltkrievijā "Zapad" laikā bija ne tikai novērotāji, bet arī preses konferences. Tas ir viens no veidiem kā mazināt bažas, bet veicināt savstarpējo uzticību. Ja varam mazināt riskus un bažas vienā vai otrā pusē, tad tas ir jādara. Skaidrs, ka Latvija ar Baltkrieviju ir kaimiņi un tādi arī paliks," piebilda ministrs.

Ministrs savu Baltkrievijas kolēģi informējis par Varšavas samitā pieņemtajiem lēmumiem attiecībā uz Baltijas reģiona drošības stiprināšanu. Bergmanis no sarunām ar Baltkrievijas pārstāvjiem nav sajutis bažas par pastiprinātajiem reģiona drošības pasākumiem. "Mēs stiprinām savus bruņotos spēkus un viņi attīstīta savu armiju. Tas ir katras valsts uzdevums," uzsvēra ministrs.

Bergmanis arī atzinīgi novērtēja Baltkrievijas dalību Ukrainas krīzes noregulējumā.

Jau ziņots, ka Bergmanis šonedēļ pēc Baltkrievijas aizsardzības ministrijas ģenerālleitnanta Andreja Ravkova uzaicinājuma uzturējās Baltkrievijā, lai pārrunātu divpusējo sadarbību drošības jomā un reģiona drošības situāciju.

Bergmanis Baltkrievijas aizsardzības ministru iepazīstinājis ar Latvijas aizsardzības nozares prioritātēm, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā nozīmi reģiona drošības stiprināšanā, kā arī atzinīgi novērtējis Baltkrievijas puses centienus nodrošināt atklātību un caurskatāmību militāro mācību "Zapad 2017" laikā, uzaicinot Latvijas bruņoto spēku pārstāvjus novērot mācību norisi.

Bergmanis tikās arī ar Baltkrievijas ārlietu ministru Vladimiru Makeju un Izglītības ministrijas pārstāvjiem, kā arī apmeklēja Baltkrievijas Republikas Militāro akadēmiju.

2016.gada decembrī Latvijas un Baltkrievijas Aizsardzības ministrija parakstīja vienošanos par sadarbību aizsardzības jomā, tādējādi stiprinot valstu divpusējās attiecības. Vienošanās paredz veicināt valstu sadarbību tādās jomās kā starptautiskā drošības un aizsardzības politika, gaisa telpas novērošana, NATO programmas Partnerattiecības mieram aktivitātes, militārā medicīna, kā arī vides aizsardzība, kultūras un sporta aktivitātes bruņotajos spēkos.

Savukārt šogad valstis parakstīja vienošanos par informācijas apmaiņu attiecībā uz gaisa telpas izmantošanu 15 kilometru pierobežas zonā, kuras ietvaros Latvijas un Baltkrievijas gaisa spēki katru dienu apmainās ar informāciju par plānotajiem gaisa kuģu lidojumiem 15 kilometru zonā gar abu valstu robežām.

Lai palielinātu atklātumu un uzticību kaimiņvalstu starpā, 2004.gadā Latvija un Baltkrievija noslēdza divpusēju vienošanos par papildu uzticības un drošības pasākumiem. Šī vienošanās paredz papildu bruņojuma kontroles vizīšu uzņemšanu, detalizētāku informācijas apmaiņu par bruņotajiem spēkiem, ekspertu tikšanos un militāro mācību apmeklējumus.

Krievijas un Baltkrievijas kopīgo mācību "Zapad 2017" aktīvais posms norisinājās no 14. līdz 20.septembrim. Toreiz izskanēja bažas vai Krievijas vienības pēc mācībām pametīs Baltkrievijas teritoriju.

Dalies ar šo ziņu