Kanāda 10 gados palielinās aizsardzības izdevumus par 70%

NATO
LETA-AP
Hardžits
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Kanāda 10 gadu laikā palielinās aizsardzības izdevumus par 70%, trešdien paziņoja Kanādas aizsardzības ministrs Hardžits Sadžans.

Kanāda 10 gados palielinās aizsardzības izdevumus par 70%

Ministrs sacīja, ka aizsardzības budžets pieaugs par 70%, pēc 10 gadiem sasniedzot 32,7 miljardus Kanādas dolāru (21,5 miljardus eiro). Tas nozīmē, ka Kanāda, kas tagad tērē aizsardzībai 1,2% no IKP, līdz 2026.-2027.finanšu gadam iztērēs šim mērķim apmēram 1,4% no IKP.

Sadžans sacīja, ka aizsardzības izdevumu palielināšanas mērķis ir nodrošināt, lai Kanāda būtu uzticams un drošs partneris.

Plāns paredz papildus 5000 karavīru, 15 jaunus karakuģus un 88 jaunus iznīcinātājus. Iepriekšējā valdība bija paziņojusi par plāniem palielināt iznīcinātāju skaitu par 65.

"Ja mēs nopietni uztveram mūsu lomu pasaulē, mums nopietni jāuztver mūsu armijas finansēšana. Un mēs to darām," teica Sadžans.

Kanāda ir nosūtījusi apmēram 800 karavīru uz starptautisko misiju pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", bet atvilkusi savus iznīcinātājus pēc premjerministra Džastina Trudo liberāļu valdības ievēlēšanas 2015.gada beigās. Vēl apmēram 200 Kanādas karavīru atrodas Ukrainā un 220 – Polijā.

NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Itālijas, Kanādas, Polijas, Slovēnijas un Spānijas.

Pērn NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos ar daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Dalies ar šo ziņu