Ziemeļkoreja izmēģina ballistisko raķeti; ASV un Japāna aicina sasaukt ANO Drošības padomes sēdi

Ārvalstīs
LETA  - AFP
Ziemeļkoreja
Foto: Foto: Sue-Lin Wong/Reuters

Ziemeļkoreja svētdien izmēģināja ballistisko raķeti.

Ziemeļkoreja izmēģina ballistisko raķeti; ASV un Japāna aicina sasaukt ANO Drošības padomes sēdi

Tā bija "nesen izstrādāta vidēja un tāla darbības rādiusa stratēģiskā ballistiskā raķete "Hwasong - 12"", vēstīja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.


Aģentūra arī piebilda, ka raķetes izmēģinājumu personīgi uzraudzījis Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns.

KCNA ziņoja, ka izmēģinājums bija domāts, lai pārbaudītu jauna tipa raķetes "detaļas un iezīmes". Jaunās raķetes uzdevums esot nest jaudīgu un lielu kodolgalviņu.

Izmēģinājumā tika apstiprināta arī nesen izstrādāta raķešu dzinēja uzticamība, informēja KCNA.

Raķete tika palaista no Kusonas pilsētas Ziemeļkorejas ziemeļrietumos un nolidoja apmēram 700 kilometru, paziņoja Dienvidkorejas armijas ģenerālštābs.

Tas ir pirmais Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājums kopš jaunā Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina stāšanās amatā un otrais apmēram divu nedēļu laikā.

Muns nosodīja šo raķetes izmēģinājumu kā "pārdrošu provokāciju".

Japānas valdība paziņoja, ka raķete apmēram 30 minūtēs nolidojusi 800 kilometrus un nokritusi Japāņu jūrā ārpus Japānas ekonomiskās zonas. Nav ziņots, ka tā būtu ietekmējusi lidmašīnu un kuģu satiksmes drošību.

Ziemeļkoreja kopš pagājušā gada sākuma ir sarīkojusi divus kodolizmēģinājumus un desmitiem raķešu izmēģinājumu, lai izstrādātu kodolgalviņu, kas spētu sasniegt ASV.

ASV un Japāna svētdien aicināja sasaukt ārkārtas ANO Drošības padomes sēdi, reaģējot uz pēdējo Ziemeļkorejas sarīkoto ballistiskās raķetes izmēģinājumu, paziņojuši diplomāti.

Drošības padomes sēde gaidāma otrdienas pēcpusdienā, pavēstīja ANO Drošības padomē prezidējošās valsts Urugvajas pārstāvniecība.

Dalies ar šo ziņu