Ģenerālis sers Ričards Širefs savā jaunajā grāmatā pieļauj karu ar Krieviju

Kultūra
Pēc hodder.co.uk un telegrapf.co.uk materiāliem
8293EB01712049AF9FC4ADBF7B1C7E8A.jpg

“Karš ar Krieviju 2017. gadā”: par tā iespējamību savā jaunajā grāmatā brīdina bijušais NATO spēku Eiropā virspavēlnieka vietnieks ģenerālis sers Ričards Širefs, un viņa viedokli apstiprina augsti stāvošas militārpersonas.

Ģenerālis sers Ričards Širefs savā jaunajā grāmatā pieļauj karu ar Krieviju

Grāmata parāda, kā varētu izcelties karš ar Krieviju un apraksta sekas, kādas tas izraisītu, ja nekavējoties netiks sperti nepieciešamie soļi, raksta britu portāls hodder.co.uk.

Jaunajā grāmatā ģenerālis sers Ričards Širefs apgalvo, ka šobrīd starp abām pusēm ir vislielākais konflikta risks, kāds tas jebkad bijis kopš Aukstā kara laikiem, norāda birtu laikraksts “Telegraph”. 

Grāmatas saturs ir izdomāts, taču tas ir balstīts uz faktiem un iespējamo militāro konfliktu izspēles pieredzi, ko autors guvis NATO komandstruktūrās pirms atvaļināšanās 2014. gadā. “Karš ar Krieviju 2017. gadā” sniedz ieskatu tajā, kā varētu attīstīties notikumi, ja neņemsim vērā draudus, ko rada Krievijas prezidenta rīcība.

“Šis ir stāsts par to, kas varētu norisināties nākotnē un kas tik vienkārši varētu notikt, ja Rietumi, Alianse, NATO nepievērsīs uzmanību un neizpratīs šā brīža bīstamo dinamiku, kas vērojama īpaši Baltijas valstīs,” laikrakstam “Telegraph” komentē grāmatas autors.

Ričards Širefs ir dzimis 1955. gadā Kenijā. Pēc vēstures studijām Oksfordā viņš uzsāka militāro dienestu britu armijā kā kavalērijas virsnieks. 37 militārā dienesta gadu laikā bijis komandieris dažādu dienesta pakāpju karavīriem starptautiskās operācijās – tanku vienības komandieris Persijas līča karā, trīs reizes devies uz Ziemeļīriju un pieredzējis bruņoto cīņu par tās neatkarību, iepazinis miera atjaunošanas izaicinājumus Balkānos Kosovā un Bosnijā, no 2006. līdz 2007. gadam bijis komandieris vairākās NATO dalībvalstu vienībās Irākā. Grāmatas autors regulāri papildinājis zināšanas kara māksla un zinātnē. Strādājis Aizsardzības ministrijā un Apvienotajā štābā, piedaloties politikas veidošanā un īstenošanā. Pēdējos septiņos dienesta gadus, būdams augstākais britu ģenerālis Aliansē, ieņēmis NATO Ātrās reaģēšanas spēku komandiera, NATO spēku Eiropā virspavēlnieka vietnieka un NATO stratēģiskā komandiera vietnieka amatus.  

Pēc atvaļināšanās no militārā dienesta izveidojis risku vadības konsultāciju uzņēmumu “Strategia Worldwide”.

“Ģenerālim seram Ričardam Širefam ir plaša militārā pieredze NATO komandstruktūrās, kā arī izpratne par drošības situāciju mūsu reģionā. Tāpēc šī grāmata būs vērtīga lasāmviela gan politikas veidotājiem un īstenotājiem, gan arī ikvienam, kas seko līdzi aizsardzības nozares aktualitātēm, nebaidoties, ka viedokļi var būt nedaudz atšķirīgi,” uzsver Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

“Pēdējā laikā arvien biežāk tiek izplatīti dažādu pētnieku komentāri un viedokļi, kā arī mediju publikācijas par drošības izaicinājumiem un starptautiskās politikas aktualitātēm, tādēļ ikvienam lasītājam ir kritiski jāizvērtē sniegtā informācija un jāņem vērā atšķirīgie viedokļi un pozīcijas. Tāpēc, stiprinot Latvijas aizsardzību, ir būtiski ņemt vērā pēdējo gadu laikā notikušās izmaiņas drošības situācijā un nepieciešamību turpināt uzsākto darbu pie aizsardzības budžeta palielināšanas, Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju stiprināšanas, uzņemošās valsts atbalsta spēju pilnveidošanas un militārās infrastruktūras attīstības, lai varētu uzņemt sabiedrotos. Izpildot mūsu saistības pret sabiedrotajiem un mājas darbus, mums nebūs jāmeklē atbildes neērtiem pētnieku jautājumiem vai secinājumiem.”

Dalies ar šo ziņu