Institūts: Lielākie izdevumi militārajām vajadzībām pērn bijuši ASV, Ķīnai un Saūdu Arābijai

Ārvalstīs
LETA—DPA
B19CC6FA6656428685E8C6EC73BE85A9.jpg

Pasaulē pērn pirmo reizi pēdējo četru gadu laikā pieauguši tēriņi militārajām vajadzībām, bet lielākie aizsardzības izdevumi bijuši ASV, Ķīnai un Saūda Arābijai, otrdien paziņoja Stokholmas Starptautiskais Miera pētījumu institūts (SIPRI).

Institūts: Lielākie izdevumi militārajām vajadzībām pērn bijuši ASV, Ķīnai

SIPRI lēsa, ka 2015. gadā militārie izdevumi pasaulē sasniedza 1,67 triljonus, kas ir par 1% vairāk nekā gadu iepriekš.

"Tā ir pirmā reize kopš 2011. gada, kad ir bijis pieaugums," aģentūrai DPA norādīja SIPRI militāro izdevumu programmas direktors Sems Perlo-Frīmens.

ASV izdevumi militārajām vajadzībām pērn saruka par 2,4%, tomēr tās joprojām šai jomai atvēlēja vairāk nekā jebkura cita pasaules valsts - 596 miljardus ASV dolāru (524 miljardi eiro), kas ir 36% no visas pasaules kopējiem izdevumiem militārajai sfērai.

Perlo-Frīmens uzsvēra, ka ASV militāro tēriņu samazinājums bija mazāks nekā iepriekšējos gados.

Ķīnas militārie izdevumi pērn pieauga par 7,4%, sasniedzot 215 miljardus ASV dolāru (189 miljardi eiro).

Trešajā vietā sarakstā ierindojās Saūda Arābija, kas 2015.gadā militārajām vajadzībām atvēlēja 87,2 miljardus dolāru (76 miljardi eiro).

Ceturtajā vietā ar 66,4 miljardiem dolāru (58 miljardi eiro) ierindojās Krievija, kura gadu iepriekš sarakstā bija trešajā vietā. Krievijas pozīcijas zaudēšana tiek skaidrota ar rubļa vērtības pazemināšanos. Krievijas izdevumi militārajām vajadzībām pērn pieauguši par 7,5%.

Nākamās vietas sarakstā ieņēma Lielbritānija, Indija, Francija, Japāna, Vācija un Dienvidkoreja.

Dalies ar šo ziņu