Turcija gatava piedalīties koalīcijas gaisa triecienos pret “Islāma valsti”

Konfliktu zonas
BNS/AFP, LETA--AFP

Turcijas lidmašīna
Foto: Ekrānšāviņš no video

Turcija tagad ir gatava pilnībā piedalīties vairāku valstu koalīcijas gaisa triecienos pret džihādistu grupējumu “Islāma valsts” un varētu to izdarīt tuvāko dienu laikā, otrdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrija.

Turcija gatava piedalīties koalīcijas gaisa triecienos pret “Islāma valsti”

Pentagona preses sekretārs Pīters Kuks arī sacīja, ka ASV nav “nekādu norāžu” par to, ka Turcijas izlūkdienests šovasar esot sniedzis “Al Qaeda” Sīrijas filiālei “Nusras fronte” informāciju, kura palīdzējusi šim grupējumam sagūstīt vai nogalināt ASV apmācītus Sīrijas nemierniekus.

Vienošanās ar Turciju paredz integrēt Turcijas lidmašīnas “gaisa uzdevumu kārtībā”, lai Turcijas militārās operācijas netraucētu pret “Islāma valsti” vērstās koalīcijas operācijām.

"ASV un Turcija ir pabeigušas tehniskās detaļas Turcijas pilnai iekļaušanai pret “Islāma valsti” vērstās koalīcijas operācijās. Tas ietver pilnu integrāciju koalīcijas gaisa uzdevumu kārtībā,” teica Kuks.

"Var paiet vairākas dienas, lai īstenotu šīs tehniskās vienošanās operatīvajā līmenī. Mēs uzskatām, ka Turcija ir apņēmusies pilnībā piedalīties iespējami drīz,” piebilda Kuks.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters pagājušonedēļ pauda nepacietību ar Ankaras iesaistīšanas šajā kampaņā lēno gaitu.

"Viņiem (Turcijai) ir jāpievienojas gaisa uzdevumu kārtībai un jādara vairāk savas robežas kontrolēšanai. Mēs esam to skaidri likuši saprast,” sacīja Kārters.

Turcija jūlijā atļāva ASV lidmašīnām izmantot Indžirlikas aviobāzi uzbrukumu veikšanai pret “Islāma valsts” pozīcijām Sīrijā.

Turcijas piedalīšanās cīņā pret “Islāma valsti” līdz šim ir bijusi ierobežota, jo Turcija pievērš lielāku uzmanību cīņai pret kurdu separātistu grupējumu “Kurdistānas Strādnieku partija” (PKK).

Turcijas valdība vēlas pagarināt armijas mandātu operācijām Sīrijā un Irākā

Turcijas valdība pieprasījusi parlamentam uz gadu pagarināt bruņoto spēku pilnvarojumu, kas ļauj īstenot militāras operācijas pret teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām Sīrijā un kurdu separātistu bruņotā grupējuma Kurdistānas strādnieku partija (PKK) bāzēm Irākas ziemeļos,  pavēstīja kāda Ārlietu ministrijas amatpersona.

Pašreizējais mandāts, pamatojoties uz kuru Turcija sāka bombardēt Sīrijas un Irākas teritoriju, beidzas 2.oktobrī, aģentūrai AFP norādīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

"Tā pagarināšanas process ir sācies," atzina amatpersona, piebilstot, ka attiecīgs kabineta apstiprināts dokuments ir nosūtīts parlamenta spīkera kancelejai. Tagad tas vēl jāapstiprina likumdevējiem.

Pilnvarojums ļauj pielietot bruņotos spēkus kaimiņos esošajā Sīrijā un Irākā, kā arī dod iespēju ārvalstu bruņotajiem spēkiem tranzītā šķērsot Turcijas teritoriju, lai cīnītos ar "Islāma valsts" kaujiniekiem.

Dalies ar šo ziņu