Krievijas draudi. Karadarbības laikā Ukrainas austrumos krituši vairāk nekā 1200 ukraiņu karavīri

Konfliktu zonas
LETA—UNIAN/AFP
Ukraina
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kopš karadarbības sākuma pagājušā gada aprīlī Ukrainas austrumos kritis 1541 ukraiņu karavīrs, bet 6226 guvuši ievainojumus, pirmdien paziņoja Ukrainas ģenerālštāba pārstāvis.

Krievijas draudi. Karadarbības laikā Ukrainas austrumos krituši vairāk nekā 1200 ukraiņu karavīri

Vislielākos zaudējumus - 1223 kritušie – cietusi regulārā armija, taču kaujās kritis arī 101 Iekšlietu ministrijas darbinieks un 132 Iekšlietu ministrijas pārziņā esošās Nacionālās gvardes karavīri,  kā arī 63 robežsargi, septiņas Drošības dienesta amatpersonas un 15 Valsts ārkārtas situāciju dienesta darbinieki.

Šobrīd slimnīcās atrodas 501 ievainotais, no kuriem 13 ir smagi ievainotie.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem, kopš 12. februārī tika noslēgta Minskas vienošanās par pamieru, krituši 58 karavīri, bet ievainojumus guvuši 320 karavīri.

Taču šie dati nav precīzi, jo pilnīgu ziņu par zaudējumiem Debaļcevē, kuru, neskatoties uz izsludināto uguns pārtraukšanu, februārī ar Krievijas militāro atbalstu ieņēma Ukrainas austrumos esošās teroristu bandas, pagaidām vēl nav.

Tikmēr teroristu gūstā saskaņā ar ģenerālštāba datiem atrodas 201 ukraiņu karavīrs.

Kaujās Ukraina zaudējusi arī 968 bruņutehnikas vienības.

ANO: Konfliktā Ukrainā gājuši bojā 6000 cilvēku

Kopš karadarbības sākuma Ukrainā pagājušā gada aprīlī gājuši bojā 6000 cilvēku, pirmdiena paziņojis ANO augstais cilvēktiesību komisārs Zeids Raads al Huseins.

Līdz ar devīto paziņojumu par situāciju vardarbības plosītajā Ukrainā komisārs aicināja visas puses ievērot trauslo Minskas vienošanos par pamieru un "pārtraukt nežēlīgās apšaudes un cita veida vardarbību, kas radījusi šausmīgu situāciju civiliedzīvotājiem."

Komisārs nācis klajā ar šo paziņojumu laikā, kad frontē Ukrainas austrumos valda relatīvs miers, kas viesis cerības, ka abas puses virzās uz trauslā Eiropas izkārtotā pamiera ieviešanu.

Tomēr ANO ziņojumā karadarbības plosītā reģiona perspektīvas zīmētas drūmās krāsās. ANO brīdina, ka kopš gada sākuma konflikts ir "nopietni eskalējies".

Ziņojumā aprakstītas patvaļīgas aizturēšanas, spīdzināšanas un cilvēku pazušanas, kur galvenokārt iesaistīti bruņotie grupējumi, bet dažos gadījumos arī Ukrainas tiesībsargājošās iestādes.

Norādīts, ka notiek tūlītējas, patvaļīgas cilvēku sodīšanas ar nāvi bez tiesas - stāstīts arī par Ukrainas karavīriem, kas atrasti "ar baltiem elektrības vadiem sasietām rokām" Doņeckas lidostā pēc tam, kad to janvārī ieņēma prokrieviskie kaujinieki.

Dalies ar šo ziņu