Krievijas draudi. Kijeva: Krievijas armija Donbasā pielietojusi kasešbumbas

Konfliktu zonas
LETA—UKRINFORM/UKRAINSKA PRAVDA
Lisenko
Foto: Ekrānšāviņš no video

Krievijas armijas vienības pret Ukrainas valdības spēkiem Donbasā izmantojušas daudzstobru artilērijas sistēmu "Smerč" kasešu šāviņus, trešdien pavēstīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes preses pārstāvis Andrijs Lisenko.

Krievijas draudi. Kijeva: Krievijas armija Donbasā pielietojusi kasešbumbas

"Tiešām, mums ir pierādījumi tam, ka pretterorisma operācijas spēku pozīcijas apšaudītas ar reaktīvajiem šāviņiem no daudzstobru artilērijas sistēmām "Smerč" ar šādiem lādiņiem," sacīja amatpersona, atbildot uz jautājumu par to, kādi ir pierādījumi, ka ienaidnieks ir izmantojis kasešbumbas.

Atbilstoši marķējumam šie lādiņi ražoti 2003. gada 16. jūnijā. Savukārt Ukraina šādu bruņojumu pēdējo reizi saņēmusi 1991. gadā vēl pirms neatkarības atgūšanas.

"Tas liecina, ka lādiņiem, kurus izmantoja teroristi, izcelsme ir Krievijas teritorijā, kur tie ir ražoti. Tā arī ir liecība tam, ka tos izšāvušas Krievijas armijas regulārās vienības, jo veikt palaišanu un pielādēt iekārtu ar šiem lādiņiem var tikai gadiem ilgi gatavoti cilvēki. Teroristiem šādas iespējas nebija," sacīja Lisenko.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" šonedēļ nāca klajā ar paziņojumu, ka Ukrainas armija Donbasā pielietojusi kasešbumbas. Apsūdzības balstās divu ekspertu slēdzienos, kas oktobrī apmeklējuši Ukrainas austrumus.

Tikuši izmantoti artilērijas sistēmu "Uragan" un "Smerč" kasešu šāviņi. Eksperti secinājuši, ka šo ieroču pielietojuma rezultātā dzīvību zaudējuši seši cilvēki, arī kāds Sarkanā Krusta darbinieks.

Ukrainas Aizsardzības ministrija kategoriski noliedza, ka Ukrainas puse būtu konfliktā izmantojusi kasešbumbas.

Ukrainas Ārlietu ministrija savukārt norādīja, ka varētu būt noticis "inscenējums un ka nelikumīgo bruņoto formējumu pārstāvji izmantojuši cienījamu organizāciju saviem propagandas mērķiem".

Pentagons: Krievijas spēki turpina apdraudēt Ukrainu

Neskatoties uz Krievijas paziņojumiem par spēku atvilkšanu uz pastāvīgajiem izvietojumiem, pie Ukrainas robežas joprojām esošais spēku daudzums turpina radīt draudus situācijas stabilizācijai Ukrainas austrumos, paziņojis Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs.

"Mēs esam redzējuši, kā no Ukrainas robežas tiek atvilkti zināms daudzums Krievijas spēku, taču to tur joprojām ir lielā skaitā. Tie ar savu klātbūtni turpina radīt draudus stabilitātei un drošībai Ukrainā," sacīja Kērbijs.

Viņš arī atgādināja par anektētajā Krimā sakoncentrētajiem Krievijas spēkiem, norādot, ka "nekas nav mainījies tajā ziņā, ka Krievija turpina uzkurināt nestabilitāti Ukrainas iekšienē".

Aktīviste: Karā Donbasā krituši vairāk nekā 4300 Krievijas karavīru

Konfliktā Ukrainas austrumos krituši aptuveni 4360 Krievijas karavīri, sestdien pavēstīja tīmekļa projekta "Krava 200 no Ukrainas uz Krieviju" dibinātāja Jeļena Vasiļjeva.

"Man arvien biežāk sāk zvanīt un rakstīt Krievijas virsnieki, kas ir iekļuvuši nelaimē ar nosaukumu "pilsoņkarš Ukrainā" vai "mācības pie Rostovas". Viņi rūpīgi analīzē situāciju savos slēgtajos forumos. Turklāt visi ir sašutušu par Ukrainas teritorijā ievestā Krievijas karaspēka pilnīgi neapdāvināto pavēlniecību," norāda cilvēktiesību aktīviste.

"Virsnieki konstatē, ka "Krievijas pusē zaudējumu skaits ir tik liels, ka pēc mēneša jau vairs nebūs ko komandēt"."

Aktīviste arī min aptuveno bojāgājušo skaitu dažādos Krievijas bruņotajos formējumos.

"Saprotams, skaitļi ir aptuveni, jo nekādas karavīru uzskaites šajā "jauktajā soļankā" nav," norāda aktīviste.

"Bojāgājušo ģimenēm tiek iegalvots mīts, ka tiek veidots materiālās palīdzības fonds, un apgādātāja zaudēšanas dēļ viņi saņems divus miljonus rubļu, ja klusēs," piebilda Vasiļjeva.

EDSO misija Ukrainā virs saviem posteņiem novērojusi vairākus neidentificētu bezpilota lidaparātu pārlidojumus

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misijas Ukrainā pārstāvji virs saviem kontroles posteņiem novērojuši vairāku neidentificētu bezpilota lidaparātu pārlidojumus, liecina jaunākais EDSO ziņojums.

Lai gan Vācija un Francija piedāvājušas piegādāt bezpilota lidaparātus un karavīrus pamiera novērošanai Austrumukrainā, EDSO atteikusies no Vācijas piedāvātajām bezpilota lidmašīnām, kuras varētu tikt izmantotas pamiera uzraudzīšanai Ukrainas austrumos, iepriekš vēstīja raidorganizācija "Deustche Welle", atsaucoties uz informācijas avotu EDSO. "Mēs esam priecīgi par katru palīdzības piedāvājumu no mūsu dalībvalstīm," sacīja EDSO pārstāvis. "Tomēr karavīru piedalīšanās būtu pretrunā ar mūsu misiju Ukrainā."

Savukārt teroristiskā grupējuma "Doņeckas tautas republika" (DTR) kaujinieki piedraudējuši notriekt bezpilota lidaparātus, ja tie tiks izmantoti EDSO pamiera novērošanas misijā Austrumukrainā.

"Mēs nepieļausim bezpilota lidaparātu izmantošanu uz Ukrainas-Krievijas robežas, tos vienkārši notrieks," intervijā Vācijas avīzei "Bild" paziņoja viens no DTR līderiem Boriss Ļitvinovs. Pēc viņa teiktā, DTR kaujinieki ārvalstu bezpilota lidaparātu izmantošanu uzskatīs par spiegošanu un "uz to reaģēs ļoti negatīvi".

Tikmēr, kā liecina EDSO ziņojums, Mariupolē, kas atrodas Doņeckas apgabala Azovas jūras piekrastē, virs sešiem no desmit kontrolposteņiem, kuros no 19.oktobra līdz 20. oktobrim atradās EDSO misijas pārstāvji un komandieri, novēroti vairāki neidentificētu lidaparātu pārlidojumi.

Luhanskas kaujinieki uz Krieviju izved rūpnīcu iekārtas

Luhanskas kaujinieki savās kontrolētajās teritorijās demontē un izved, visticamāk, uz Krieviju, iekārtas no valsts un privātajiem uzņēmumiem, paziņojis Iekšlietu ministrijas vietējās pārvaldes preses dienests.

"Jā, kaujinieki demontēja un izveda iekārtas no Luhanskas elektroniskās mašīnbūves rūpnīcas "Mašzavod-100", kurā tiek projektētas un izgatavotas iekārtas safīra, silīcija, kā arī citu cieto un ļoti cieto monokristālu ražošanai. Kaujinieku uzmanība tikusi arī Krasnodonas rūpnīcai "Junost", kas specializējas produktu ražošanā kosmiskās aviācijas nozarei un raķešu būvniecībai. Visas iekārtas tika demontētas un izvestas no rūpnīcas teritorijas," paziņoja dienests.

Kaujinieki Luhanskas apgabala teritorijā nozaguši arī "GAZ-66" automašīnas, ar kurām tika evakuētas iekārtas no uzņēmuma "Luhanskvoda".

Tiek ziņots, ka no šahtām "Krasnopartizanskaja" un "Harkovskaja" kaujinieki aizveduši vairāk nekā 500 tonnas ogļu.

Saskaņā ar sākotnējo informāciju nozagtās rūpnieciskās iekārtas un Ukrainas ogles kaujinieki izved uz Krieviju.

Dalies ar šo ziņu