Krievijas draudi. Krievijas armijas spēki turpina uzbrukumu Donbasā

Konfliktu zonas
LETA--UKRINFORM/UKRAINSKAJA PRAVDA/UNIAN/AFP, BNS/INTERFAX
Doņecka

Krievijas armijas spēki un prokremliskie kaujinieki turpina uzbrukumu Donbasā, savā "Facebook" lapā otrdien paziņojis organizācijas "Informatīvā pretestība" koordinators Dmitro Timčuks.

Krievijas draudi. Krievijas armijas spēki turpina uzbrukumu Donbasā; apšaudīta Ukrainas medicīniskā kolonna

"Situācija karadarbības zonā vēl joprojām ir ļoti sarežģīta. Krievijas karavīri un teroristi sākuši uzbrukumus, iegūstot papildspēkus no Krievijas Federācijas teritorijas," raksta Timčuks.

Kā liecina koordinatoram esošā informācija, ieņemtajās teritorijās Krievijas karavīri izveido kontrolposteņus un apbruņo noteiktus punktus.

Kā precizē Timčuks, Krievijas karavīri fiksēti Vasiļivkas, Rozdoļnes un Komsomoļskes tuvumā.

Timčuks: Apšaudīta Ukrainas medicīniskā kolonna

Doņeckas apgabalā Krievijas karavīri apšaudījuši medicīnisko kolonnu ar ukraiņu karavīriem, otrdien paziņojis organizācijas "Informatīvā pretestība" koordinators Dmitro Timčuks.

"Automobiļu kolonai bija atbilstošais marķējums (...). Tomēr, pēc savām parastajām tradīcijām, teroristi Krievijas armijas formās apšauda Ukrainas  medicīniskās kolonnas, kas pārvadā ievainotos un ir marķētas ar attiecīgajām atpazīstamības zīmēm," vēstīja Timčuks.

Tikmēr no Luhanskas vadības pienākušas ziņas, ka Krievijas Federācijas karaspēka pārstāvji pieprasījuši tiem piešķirt zemes gabalu kritušo apbedīšanai. Kā uzskatīja Timčuks, tas ir nepieciešams Krievijas kritušo apbedīšanai.

Šobrīd Ukrainas karavīri veic pārgrupēšanos un raida atbildes uguni. Pagājušās diennakts laikā pretterorisma spēki iznīcinājuši vienu "BM-21 Grad" un divus "PC30 Smerč" reaktīvos mīnmetējus, kā arī 50 kaujiniekus, paziņoja Timčuks.

Pie Ilovajskas krituši līdz 100 Ukrainas karavīru

Pie prokremlisko kaujinieku ielenktās Ilovajskas krituši līdz 100 Ukrainas karavīru, otrdien paziņojis Dņepropetrovskas apgabala valsts administrācijas priekšsēdētāja vietnieks Boriss Filatovs.

"Simts upuru nav. Līdz simtam," sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Filatovs.

Raksturojot ukraiņu karavīrus, Filatovs norādīja, ka viņi baidās iesaistīties tuvcīņā.

Viņš pauda pārliecību, ka Donbasā notiek artilērijas karš, "šauj labi, precīzi, izmanto bezpilota lidaparātus".

"Daudzi krievi, sevišķi artilēristi domā, ka viņi atrodas poligonā (..). Pavisam nopietni," norādīja Filatovs.

"Ne visi krievi ir nelieši. Bija situācija, kad krievi izglāba 25 mūsu ievainotos. Sniedza palīdzību un nosūtīja uz slimnīcu," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka ukraiņu karavīrus kopš sestdienas pie Ilovajskas aplenkuši Krievijas regulārās armijas spēki.

Kijeva: Gūstā atrodas 680 ukraiņu karavīri

Pēdējo dienu kaujās Austrumukrainā gūstā nonākuši 680 ukraiņu karavīri, no kuriem 80% ir no Ilovajskas apkārtnes, preses konferencē paziņoja Gūstekņu apmaiņas centra vadītājs Vladimirs Rubans.

Viņš arī norādīja, ka precīza informācija par gūstā saņemtajiem ukraiņiem pie Ilovajskas ir slepena.

"Runājot par gūstekņiem - tā arī ir katastrofa. Tas, kā tiek vadīta karadarbība, rada iespaidu, ka armija ir gatavota, lai tā padotos gūstā," piebilda Rubans.

Jau šobrīd esot problēmas ar gūstekņu ēdināšanu. Dņepropetrovskas apgabals gatavo humāno kravu ar produktiem, lai pabarotu gūstā saņemtos ukraiņus Doņeckā.

Rubans norādīja, ka "gandrīz tāda pati situācija ir Luhanskā".

Turklāt Ukrainas austrumos nav normālas pārtikas piegādes un infrastruktūra nav gatava ziemai.

"Pavisam bēdīga situācija ir Luhanskā. (..) Tuvojas liela humānā katastrofa," izteicās Rubans.

Aktīvisti: Uz Ukrainu nosūtīti 15 000 Krievijas karavīru

Pēdējo divu mēnešu laikā karot uz Ukrainu nosūtīti 15 000 Krievijas karavīru un jau vismaz simts no viņiem karadarbībā zaudējuši dzīvību, pirmdien paziņoja Krievijas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas.

Maskava noliedz, ka tā Ukrainā būtu izvietojusi regulārās armijas daļas, kas cīnās pret Ukrainas karaspēku, tomēr pēdējo nedēļu laikā parādījušies daudzi pierādījumi, kas liecina par Krievijas karavīru atrašanos Ukrainā.

Šobrīd Ukrainā atrodas 7000 līdz 8000 Krievijas karavīru, paziņoja Krievijas Karavīru māšu komitejas vadītāja Valentīna Meļņikova. Viņas vadītā komiteja Krievijā ir vadošā organizācija, kas pārstāv karavīru ģimenes.

Atsaucoties uz pašu aprēķiniem, viņa norādīja, ka pēdējo mēnešu laikā uz Ukrainu nosūtīti 10 000 līdz 15 000 Krievijas karavīru.

"Diemžēl es esmu pārliecināta, ka man ir taisnība," ziņu aģentūrai AFP atzina Meļņikova. Šie aprēķini balstīti ģimeņu liecībās, kurās vīri un dēli nosūtīti uz manevriem, bet tad pārtraukuši sazināties.

"Armijas komandieri veic slepenas specoperācijas," sacīja Meļņikova, Aizsardzības ministrijas Sabiedriskās padomes locekle.

Krievijas varasiestādes noteikušas pilnīgu informācijas izplatīšanas aizliegumu par karavīru norīkojuma vietām, norāda cilvēktiesību aizsardzības organizācijas.

Ukraina: iebrukumā krituši ap 2000 Krievijas karavīru

Ukrainā ir krituši apmēram 2000 Krievijas karavīru, kas iebrukuši šajā valstī, otrdien paziņoja Ukrainas aizsardzības ministra Valērija Geleteja padomnieks Aleksandrs Daņiļuks.

"Par iebrukumu Ukrainā jau ir samaksājuši ar dzīvību apmēram 2000 Krievijas kadru karavīru, galvenokārt desantnieki," Daņiļuks pavēstīja savā sociālā tīkla "Facebook" lapā.

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome pirmdienas vakarā paziņoja, ka Ukrainas teritorijā katru dienu ierodas Krievijas bruņotie spēki un ka tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums par pretterorisma operācijas pārformatēšanu.

"Pēc provizoriskiem vērtējumiem, pašlaik Ukrainas teritorijā atrodas apmēram 10-15 tūkstoši [Krievijas] karavīru un teroristu organizāciju dalībnieku," telekanālā ICTV pavēstīja Nacionālās drošības un aizsardzības padomes Informatīvi analītiskā centra preses sekretārs Andrejs Lisenko.

"Četri taktisko grupu bataljoni ir tas daudzums, kas iegāja [Ukrainas teritorijā no Krievijas] pēdējās diennakts laikā," uzsvēra Lisenko.

"Mūsu teritorijā katru dienu ierodas Krievijas bruņotie spēki," sacīja Lisenko un piebilda, ka Luganskā "tie pat neslēpj savas uzšuves".

Dalies ar šo ziņu