Kanāda vēlas ilgtermiņa militāro klātbūtni Austrumeiropā; piedalīsies mācībās Latvijā

Ārvalstīs
LETA, Sargs.lv
Kanādas karavīri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Kanāda apsver iespēju palielināt savu ilgtermiņa militāro klātbūtni Austrumeiropā, lai dotu atbildi Krievijas radītajiem draudiem, trešdien paziņoja Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers.

Kanāda vēlas ilgtermiņa militāro klātbūtni Austrumeiropā; piedalīsies mācībās Latvijā

Pēc tikšanās ar savu Polijas kolēģi Donaldu Tusku Hārpers norādīja, ka Kanāda ir gatava darīt vairāk, vienlaikus norādot, ka nekāds konkrēts lēmums pagaidām nav pieņemts.

"Mēs meklējam iespējas palielināt savu klātbūtni, bet konkrēts lēmums nav pieņemts," sacīja Hārpers.

Kanādas premjerministrs norādīja, Krievijas prezidents Vladimirs Putins rada ilgtermiņa draudus Austrumeiropas reģionam, kas tuvākajā laikā nemazināsies.

"Es uzskatu, ka notiekošais Krievijā prezidenta Putina vadībā ir nopietna notikumu attīstība ar nopietnām ilgtermiņa sekām, kas nevarētu izzust tuvākajā laikā," sacīja Hārpers.

Hārpers trešdien paziņoja, ka Kanāda palielinās savu militāro klātbūtni reģionā, nosūtot aptuveni 75 karavīrus uz starptautiskajām militārajām mācībām "Saber Strike" Latvijā. Pašlaik militāros manevros Polijā piedalās 45 Kanādas karavīri.

Kanādas bruņoto spēku Apvienoto operāciju pavēlniecības komandieris ģenerālleitnants Stjuarts Biers un Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks  brigādes ģenerālis Juris Zeibārts parakstīja vienošanos par kopīgām mācībām un uzņemošās valsts atbalstu. Balstoties uz šo vienošanos, Kanāda nosūtīs uz starptautiskajām mācībām „Saber Strike” Latvijā desanta vienību.

Kanādas karavīri ieradīsies Latvijā, lai stiprinātu NATO klātbūtni reģionā un apliecinātu sabiedroto solidaritāti, kā arī uzlabotu savietojamību ar Baltijas reģiona karavīriem.

„Esmu gandarīts, ka Kanāda ir pieņēmusi lēmumu regulāri iesaistīties mācībās Latvijā, un pirmās no šīm mācībām būs jau jūnijā notiekošās „Saber Strike”,” uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. „Šis lēmums apliecina Kanādas kā mūsu sabiedrotā solidaritāti, gan paaugstina mūsu bruņoto spēku savietojamību, kas ir būtiski, iesaistoties starptautiskajās operācijās.”

No 9. līdz 20. jūnijam Baltijas valstīs norisināsies starptautiskās militārās mācības „Saber Strike 2014”, kurās piedalīsies karavīri no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Lielbritānijas un ASV, kļūstot par līdz šim plašākajām "Saber Strike" mācībām. Tajās kopumā piedalīsies aptuveni 4,7 tūkstoši, tostarp vairāk nekā 500 Latvijas, karavīru un tiks iesaistītas aptuveni 800 dažādas tehnikas vienības.

Mācību mērķi ir uzlabot sadarbību starp sabiedrotajiem, sagatavot vienības dalībai dažādās starptautiskajās operācijās gan štābu, gan taktiskajā līmenī.

Dalies ar šo ziņu