ANO Drošības padome asi nosoda Sīriju par Turcijas apšaudīšanu

Ārvalstīs
Sargs.lv

ANO Drošības padome asi nosoda Sīriju par Turcijas apšaudīšanu

ANO Drošības padome ceturtdien izteica asu nosodījumu Sīrijai par Turcijas teritorijas apšaudi.

"Drošības padomes dalībvalstis visbargākajā mērā nosoda Sīrijas bruņoto spēku veikto apšaudīšanu," kurā dzīvību Turcijas teritorijā zaudēja pieci cilvēki, teikts padomes pieņemtajā paziņojumā.

Tajā arīdzan uzsvērts, ka Sīrijas krīze ārkārtīgi negatīvi ietekmē "reģionālo mieru un stabilitāti" un pieprasīts nekavējoties pārtraukt un vairs neatkārtot "šādus starptautisko tiesību pārkāpumus".

Sīrijas režīms mudināts "pilnībā ievērot kaimiņvalstu suverenitāti un teritoriālo integritāti".

Jau ziņots, ka pret iepriekšējo ANO Drošības padomes paziņojuma projektu iebilda Krievija, tādēļ padomes dalībvalstīm nācās atsākt konsultācijas.

Krievija bloķēja iepriekšējo paziņojuma projektu, kurā Sīrijas veiktā Turcijas teritorijas apšaudīšana nodēvēta par "draudu starptautiskajam mieram un drošībai". Kā skaidro eksperti, šāds formulējums pēcāk varētu tikt izmantots, lai attaisnotu lielāku Drošības padomes iesaistīšanos Sīrijas krīzē.

Maskava, kas joprojām ir Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotā, kategoriski iebilst pret jebkādām militārām operācijām Sīrijā un apsūdz Rietumus par valsti pārņēmušo nemieru tālāku uzkurināšanu.

Jau ziņots, ka Turcijas parlaments ceturtdien ārkārtas sēdē, kas norisinājās aiz slēgtām durvīm, pilnvaroja valdību veikt militāras operācijas Sīrijas teritorijā.

Attiecīgo likumprojektu, kas valdībai uz gadu piešķir pilnvaras nosūtīt uz Sīrijas teritoriju karaspēku vai arī apšaudīt kaimiņvalsts teritorijā esošus mērķus, atbalstīja 320 deputāti, bet 129 likumdevēji balsoja pret.

Vienlaikus Turcijas premjera vietnieks Beširs Atalajs uzsvēra, ka Ankaras prioritāte esot rīkoties saskaņā ar starptautiskajām institūcijām.

Viņš piebilda, ka parlamenta piešķirtās pilnvaras neesot mandāts kara pieteikšanai.

Kā ziņots, reaģējot uz savas teritorijas apšaudi no Sīrijas puses, kuras laikā trešdien tika nogalināti vismaz pieci cilvēki, Turcija atklāja pretuguni.

Avoti Sīrijā vēsta, ka Turcijas šāviņi nogalinājuši vairākus prezidentam Asadam lojālo spēku karavīrus.

Sīrijas teritorijas apšaudi Turcija pārtrauca ceturtdien.

LETA-AFP/BBC

 

Dalies ar šo ziņu