Viļņā iededz atmiņu ugunskurus

Ārvalstīs
Sargs.lv

Viļņā iededz atmiņu ugunskurus

Lietuvā 12.janvāra vakarā atkal iededza atmiņu ugunskurus, pieminot 1991.gada janvāra notikumus Viļņā, kad padomju karaspēka īpašās vienības, mēģinot gāzt likumīgi ievēlēto Lietuvas varu, uzbruka Viļņas televīzijas tornim, ar militāro tehniku iebrauca neapbruņotajā torņa aizstāvju pūlī un sāka šaut uz civiliedzīvotājiem, nogalinot 14 cilvēkus un ievainojot vēl aptuveni tūkstoti.

Cilvēki sanāca ap ugunskuriem pie Viļņas Televīzijas torņa, Nacionālā Radio un televīzijas ēkas un Neatkarības laukumā pie Seima, līdzi ņemot termosus ar karstu tēju kā janvāra dienās pirms 21 gada, klausoties toreizējo notikumu aculiecinieku stāstīto un pašiem daloties atmiņās un vienojoties kopīgās dziesmās.

1991.gada 13.janvārī padomju armija ieņēma Lietuvas Televīzijas un radio komiteju, Preses namu un citas stratēģiski svarīgas ēkas.

Lietuviešu nevardarbīgās pretestības dēļ 1991.gadā izdevās nosargāt parlamentu, ko aizsargāja desmiti tūkstoši cilvēku, un saglabāt Lietuvas valstiskumu.

Ceturtdienas gaitā notika arī atvērto durvju stundas Lietuvas Genocīda upuru muzejā un Tuskulēnu memoriālajā kompleksā, kas veltīts PSRS VDK upuru piemiņai. Seimā notika toreizējo parlamenta aizstāvju konference, vēlāk tās dalībnieki parlamenta ēkas vestibilā stājās svinīgā godasardzē. Pievakarē cilvēki tika aicināti apskatīt parlamenta ēkā iekārtotās izstādes, noskatīties vēsturiskus videomateriālus, darboties bērnu zīmēšanas darbnīcās.

Atceres pasākumi turpinās arī 13.janvārī, kad Lietuvas skolu logos no rīta iedegtas svecītes. Pusdienlaikā Viļņas Neatkarības laukumā tiks uzvilkts Lietuvas karogs, bet kritušo brīvības aizstāvju piemiņa tiks godināta Viļņas Antakalnes kapsētā, kā arī Alītas, Kauņas, Ķēdaiņu, Marijampoles un Roķišķu kapos. Vakarpusē Viļņas katedrālē sāksies piemiņas mise.

Lietuvas Seimā 13.janvārī tiks pasniegta rudenī iedibinātā Brīvības prēmija. Par pirmo tās laureātu kļuvis pazīstamais Krievijas cilvēktiesību aizstāvis Sergejs Kovaļovs.

Traģisko notikumu izmeklēšana joprojām turpinās

Mēģinot gāzt likumīgi ievēlēto Lietuvas varu, kas 1990.gada martā bija paziņojusi par valstiskās neatkarības atjaunošanu, īpašās padomju karaspēka vienības 1991.gada 13.janvārī ar spēku ieņēma Viļņas televīzijas torni un Televīzijas un radio komiteju, nogalinot un ievainojot neapbruņotus cilvēkus, kā arī pārtrauca televīzijas un radio raidījumus.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra joprojām turpina izmeklēšanu par 1991.gada 13.janvāra notikumiem. Kopš pagājušā gada jūnija izmeklēšanu veic ne tikai par nepieļaujamu izturēšanos pret cilvēkiem, bet arī par kara noziegumiem. Kopumā lietā figurē 23 apsūdzētie, tai skaitā 21 Krievijas pilsonis un divi Baltkrievijas pilsoņi. Viņu aizturēšanai izdoti arī Eiropas aresta orderi.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra 10.janvārī arī paziņoja, ka Krievija atteikusies nopratināt bijušo Padomju Savienības prezidentu Mihailu Gorbačovu 13.janvāra Viļņas traģisko notikumu lietā. Šādu tiesiskās palīdzības lūgumu pirms vairāk nekā gada Krievijai iesniedza Ģenerālprokuratūras īpašā izmeklēšanas grupa.

Lietuvai līdz pat šim laikam nav izdevies saukt pie atbildības ģenerāli Vladimiru Ushopčiku, kura komandētie karavīri piedalījās 1991.gada 13.janvāra uzbrukumā Viļņas televīzijas tornim. Viņš vēlāk kļuva par Baltkrievijas aizsardzības ministra vietnieku, un Minska nav viņu izdevusi Lietuvai.

Izmeklēšana tiek veikta arī par 58 personām, kuras 1990. un 1991.gadā dienējušas PSRS Aizsardzības ministrijas, Iekšlietu ministrijas un Valsts drošības komitejas vienībās un piedalījušās minētajos uzbrukumos Viļņā, kuros tika nogalināti vai ievainoti Lietuvas brīvības aizstāvji.

Lietas materiāli šobrīd apkopoti 650 sējumos, un tās izmeklēšana tuvojas nobeigumam.

1999.gada augustā Viļņas apgabala tiesa notiesāja sešas padomju laika amatpersonas par to lomu 1991.gada janvāra notikumos, piespriežot bijušajam Lietuvas un Padomju Savienības Komunistiskās partijas līderim Mīkolam Burokevičam 12 gadu cietumsodu, bet viņa līdzgaitnieku Jozu Jermalaviču notiesājot ar brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem. Pārējie apsūdzētie saņēma īsākus cietumsodus.

LETA—ELTA

Dalies ar šo ziņu