Krievija plāno paplašināt šelfa robežas Arktikā

Ārvalstīs
Sargs.lv

Krievija plāno paplašināt šelfa robežas Arktikā

Krievija 2012.gadā plāno iesniegt ANO komisijā zinātniski pamatotu pieprasījumu par šelfa robežu paplašināšanu Arktikā – tā 6. jūlijā paziņoja Krievijas viceprezidents Sergejs Ivanovs, pavadot Krievijas zinātniekus jaunā ekspedīcijā.

Izpētes kuģis „Academik Fjodorov” veiks zemūdens kartēšanu, lai pierādītu, ka Lomonosova un Mendeļejeva zemūdens grēdas ir Krievijas kontinentālā šelfa turpinājums.

Šīs prasības pamatā ir ne jau vajadzība pēc zemes, bet lielajām gāzes un naftas rezervēm, kas atrodamas zem Arktikas ledus. Šīs enerģijas rezerves spēlēs milzīgu lomu globālās enerģijas balansa saglabāšanā nākamo 20 gadu laikā.

Saskaņā ar ASV ģeoloģisko izpēti Arktikā varētu atrasties 13% pasaules neatklāto naftas rezervju un 30% gāzes rezervju.

1982. gada ANO Jūras tiesību konvencija nosaka, ka jebkura valsts var prasīt savas ekonomiskās zonas palielināšanu, ja tā spēj pierādīt, ka tās kontinentālais šelfs (valsts sauszemes daļas zemūdens turpinājums) iziet ārpus ekonomiskās zonas robežām, kas ir 200 jūras jūdzes jeb 370 kilometru no krasta. Tādēļ jaunākā Krievijas ekspedīcija cenšas pierādīt, ka Lomonosova un Mendeļejeva zemūdens grēdas ir tās kontinentālā šelfa turpinājums. Ja tas izdotos, Krievijas ekonomiskā zona Ziemeļu Ledus okeānā paplašinātos par vairāk nekā miljonu kvadrātkilometru, bet naftas krājumi, iespējams, papildinātos par 75 miljardiem barelu, kas ir vairāk nekā visas Krievijas pašreizējās naftas rezerves kopā.

Krievija jau 2007.gadā simboliski pieteica savas prasības uz Arktiku, novietojot savu karogu Ziemeļpolā.

Krievija ir paziņojusi, ka izvietos ziemeļos divas jaunas Arktikas kaujas brigādes, kas nozīmē, ka Krievijas militārās spējas ziemeļos būs daudz attīstītāka nekā citām valstīm.

AFP, Montreal Gazette, Global Research

Dalies ar šo ziņu