NATO Gaisa un Sauszemes spēku integrācija vingrinājumā Ādažu poligonā

6D922A4BD73E46E5BF06043D4E25C3CE.jpg

NATO Gaisa un Sauszemes spēku integrācija vingrinājumā Ādažu poligonā

12.jūlijā Ādažu poligonā notiks NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā rīkotie devītie treniņlidojumi Baltijas valstu gaisa telpā “Baltic Region Training Event” (BRTE IX).  Šoreiz uzsvars būs uz Gaisa un Sauszemes spēku integrāciju, kas ir ļoti nozīmīga jebkurā vienotā kampaņā.

Uz zemes Gaisa atbalsta kontrolieru grupas no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas praktizēsies izsaukt tuvo gaisa atbalstu, kad notikusi sadursme ar pretinieku spēkiem uz zemes. Gaisa atbalstu sniegs Lietuvas Gaisa spēku reaktīvās lidmašīnas L-39.

11.jūlijā ASV Gaisa spēku Eiropā galvenais virsseržants Džejs Lemlijs (Jay Lemley) un Vācijas Gaisa spēku galvenais virsseržants Martins Litners (Martin Littner) no NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā vadīs teorētiskās apmācības kursu Gaisa atbalsta kontrolieru grupām, lai sagatavotu tās praktiskajam vingrinājumam.

BRTE IX notiks divās fāzēs. 12.jūlija rītā norisināsies Gaisa atbalsta kontrolieru apmācības vingrinājums, ietverot Gaisa atbalsta kontrolierus uz sauszemes un NATO lidmašīnas gaisā.

Otrā BRTE IX fāze ietver Gaisa telpas patrulēšanas ātrās reaģēšanas līdzekļu izmantošanu, kas notiks 12.jūlija pēcpusdienā. Francijas „Mirage 2000”, kas šobrīd izvietoti Šauļu lidlaukā, Lietuvā, trenēsies gaisa atbalsta sniegšanā kopā ar Lietuvas reaktīvajām lidmašīnām L-39 un novirzīšanos uz citu lidlauku.

BRTE IX turpina apliecināt Alianses solidaritāti, partnerību un integritāti. Kamēr citas NATO dalībvalstis nodrošina patrulēšanu gaisa telpā virs Baltijas valstīm, tikmēr Igaunija, Latvija un Lietuva nodrošina labi apmācītus un kvalificētus Gaisa atbalsta kontrolierus, tādējādi sniedzot savu ieguldījumu Alianses spēju attīstībā.

BRTE, kas notiek jau kopš 2008.gada, ir nodrošinājušas komandvadības un kontroles vingrinājumus Alianses Gaisa spēkiem un atkārtoti apliecinājušas NATO solidaritāti Igaunijai, Latvijai un Lietuvai. BRTE tiek rīkotas saskaņā ar Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas noteiktajiem standartiem.

Gaisa telpas kontroli un ziņošanu par treniņlidojumu norisi veic Apvienotais gaisa operāciju centrs Uedemā, Vācijā, un Baltijas Apvienotais kontroles un ziņošanas centrs Karmelavā, Lietuvā.

Dalies ar šo ziņu