Afganistānas parlaments apstiprina līgumus ar ASV un NATO

Konfliktu zonas
LETA—DPA/DW
līgums starp Afganistānu un ASV
Foto: Foto: Reuters

Afganistānas parlaments svētdien apstiprinājis līgumus ar ASV un NATO, kas nodrošinās ārvalstu karavīru klātbūtni Afganistānā arī pēc 2014. gada.

Afganistānas parlaments apstiprina līgumus ar ASV un NATO

Plānots, ka pēc NATO militārā kontingenta izvešanas šī gada beigās Afganistānā paliks vēl aptuveni 10 000 karavīru, galvenokārt no ASV. Viņi piedalīsies afgāņu drošības spēku apmācībā, bet karadarbībā tieši neiesaistīsies.

Afganistānas padomnieks nacionālās drošības jautājumos Hanifs Atmars un ASV vēstnieks Džeimss Kaningems 30.septembrī  parakstīja ilgi atlikto divpusējo drošības līgumu, kas nodrošinās kara plosītajai valstij Vašingtonas militāro atbalstu arī pēc 2014.gada.

Afganistānas pārstāvis todien parakstīja arī paralēlu vienošanos ar NATO. Alianses vārdā līgumu parakstīja augstākais NATO civilais pārstāvis Afganistānā Maurics Johenss.

Parakstīšanas ceremonija notika Afganistānas prezidenta pilī, kur dienu iepriekš savu amata zvērestu nodeva jaunievēlētais valsts galva Ašrafs Gani, kurš jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā solīja pielikt punktu ieilgušajām domstarpībām ar Vašingtonu par divpusējo drošības līgumu.

"Kā neatkarīga valsts, pamatojoties uz mūsu nacionālajām interesēm, mēs parakstām šo līgumu par stabilitāti, labo gribu un mūsu tautas labklājību, par reģiona un pasaules stabilitāti," pēc parakstīšanas ceremonijas paziņoja Gani.

Paredzēts, ka līdz gada beigām no Afganistānas tiks izvests 41 000 lielais NATO militārais kontingents, un afgāņu bruņotos spēkus sagaida grūtais uzdevums pašiem gādāt par savas valsts drošību.

Dalies ar šo ziņu