Latvijas karavīri Afganistānā palīdz tālbraucējam no Latvijas

NBS
Sargs.lv
Karavīri Afganistānā

19. septembra vakarā viena no Latvijas nacionālā kontingenta vienībām veica dienesta uzdevumu Samanganas provincē Afganistānas ziemeļos. Ap plkst. 22, kad Latvijas karavīri jau atradās patruļbāzē Aibak pilsētā, ar apakšvienības komandieri sazinājās Somijas kolēģi un tulks, lai noskaidrotu, vai no karavīriem ir kāds, kurš pārvalda angļu vai krievu valodu .

Latvijas karavīri Afganistānā palīdz tālbraucējam no Latvijas

Ar tulku iepriekš bija sazinājies Afganistānas policijas pārstāvis un informējis, ka kādam krieviski runājošam tālbraucējam radušās tehniskas problēmas ar automašīnu netālu no Latvijas karavīru apakšvienības izvietojuma.

Apakšvienības komandieris telefoniski sazinājās ar automašīnas vadītāju un uzzināja, ka autovadītājs ir no Rīgas un runā latviski. Autovadītājs bija manāmi uztraucies un nespēja pietiekoši labi raksturot savu atrašanās vietu, lai varētu saprast, cik viņš ir tālu no apakšvienības izvietojuma un kur viņš atrodas. Pēc ilgākas sarunas ar autovadītāju un Afganistānas vietējo drošības spēku pārstāvjiem, kuri atradās tur pat pie bojātās automašīnas, ar Somijas kolēģu un tulka palīdzību tomēr izdevās secināt, ka bojātā automašīna atrodas salīdzinoši netālu. Tāpēc apakšvienības komandieris pieņēma lēmumu palīdzēt nelaimē nokļuvušajam autovadītājam.

Saskaņojuši savu nodomu ar komandpunktu, un piekodinot policistiem, kuri joprojām atradās notikuma vietā, lai viņi parūpējās par autovadītāja drošību, karavīri devās uz vietu, kur atradās automašīna.

Nonākot pie bojātās automašīnas, karavīri noskaidroja, ka autovadītājs ir tālbraucējs no Latvijas, kurš vedis kravu ar pārtikas precēm uz Kabulu, tomēr automašīnas dzinēja bojājuma dēļ viņš ceļu turpināt nevar. Tāpēc tika pieņemts lēmums, automašīnu velkot, nogādāt pie patruļbāzes, kur Latvijas karavīri varētu parūpēties par autovadītāja un automašīnas drošību.

Automašīna tika nogādāta līdz patruļbāzei, kur tā drošībā nostāvēja divas dienas. Autovadītājam tika iedota pārtika un ūdens, kā arī rasta iespēja patruļbāzē nomazgāties. Pēc divām dienām ieradās autovadītāja kolēģi, ar kuru palīdzību autovadītājs beidzot varēja teikt ardievas Aibakai.

Dalies ar šo ziņu