Lietuva karavīriem Afganistānā pērk 12 bruņotus apvidus automobiļus

Sargs.lv

Lietuva karavīriem Afganistānā pērk 12 bruņotus apvidus automobiļus

Lietuva pirks no Norvēģijas 12 bruņotus apvidus automobiļus, kas būs paredzēti lietuviešu vadītās Afganistānas Goras provinces atjaunošanas grupas karavīriem, vēsta Lietuvas televīzija.

Šomēnes, kad zem lietuviešu un ukraiņu patruļmašīnas sprāga pašdarināts spridzeklis, karavīru dzīvības glābušas tieši transportlīdzekļa bruņas, norāda Lietuvas Aizsardzības ministrija. Lietuviešu spēkiem Afganistānā tas bija pirmais šāda veida incidents.

Pirmos četrus bruņuautomobiļus Gorā paredzēts nogādāt jau šā mēneša beigās, vēl četrus - decembrī, bet pārējos - pēc gadumijas. Ierēķinot apkopes izdevumus, Lietuvai tie izmaksās 3,06 miljonus latu.

Jaunie transportlīdzekļi ir droši pret pašdarinātiem spridzekļiem un var sasniegt diezgan lielu ātrumu arī ar pāršautām riepām.

Pagājušajā ceturtdienā zem patruļmašīnas, kurā brauca viens lietuviešu un trīs ukraiņu karavīri, aptuveni trīs kilometrus no bāzes nometnes provinces galvaspilsētā Čagčarānā eksplodēja spridzeklis, automobilis aizdegās, bet to izdevās apdzēst. Viegli cieta visi trīs ukraiņi, bet lietuvietis nekādus savainojumus neguva.

“Karavīru dzīvības pagājušajā nedēļā izglāba tikai tas, ka automobilim bija bruņas. Mums ir fotogrāfijas, ir rezultāts, un, ja bruņu nebūtu bijis, mēs varējām pārvest zārkus, un to neviens negribētu,” sacīja aizsardzības ministre Rasa Jukņevičiene. “Šajā gadījumā tiek iegādāta jauna tehnika, kas būs krietni spēcīgāka,” piebilda Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas vadītājs Arvīds Anušausks.

Goras provinces atjaunošanas grupu Lietuva vada kopš 2005.gada.

LETA-ELTA

Dalies ar šo ziņu