Seši jautājumi par Kanādas vadīto kaujas grupu Latvijā

Nozares politika
Pēc natoassociation.ca un Aizsardzības ministrijas materiāliem
Kanāda
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

2016. gada 8. jūlijā NATO samitā Varšavā tika paziņots par daudznacionālu bataljona lieluma kaujas grupu izveidi un izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā, kā arī Kanādas lēmumu uzņemties šīs kaujas grupas vadību Latvijā.

Seši jautājumi par Kanādas vadīto kaujas grupu Latvijā

1. Kāds ir Kanādas vadītās misijas nosaukums Baltijas valstīs?

Kanāda ir viena no četrām ietvarvalstīm, kas vadīs daudznacionālo bataljona lieluma kaujas grupu Latvijā operācijas „Reassurance“ ietvaros, tādējādi reaģējot uz Krievijas īstenoto agresiju, piesaistot sauszemes, jūras un gaisa spēkus. Pārējās valstis, kas vadīs daudznacionālās bataljona lieluma kaujas grupas ir ASV (vadīs kaujas grupu Polijā), Vācija (vadīs kaujas grupu Lietuvā) un Lielbritānija (vadīs kaujas grupu Igaunijā).

2. Kādu kaujas grupu vadīs Kanāda?

Kanāda vadīs daudznacionālo kaujas grupu, ko veidos 1000 karavīri no Albānijas, Itālijas, Polijas, Slovēnijas un Spānijas.

3. Kāda ir Kanādas loma Latvijā?

Kanādas aizsardzības ministrs Hardžits Sadžans (Harjit Sajjan) nesen paziņoja, ka Kanādas loma ir mainījusies no drošības atbalsta sniegšanas uz atturēšanas politiku.

4. Kādus uzdevumus Kanāda veic Latvijā?

Šobrīd izlūkošanas vienība, kuru vada Kanādas flotiles admirālis Braiens Santarpia (Brian Santarpia), veic sākotnējo izpēti, lai noteiktu operācijai nepieciešamos resursus.

5. Ko dara izlūkošanas vienība?

Izlūkošanas vienības speciālistu uzdevumos ietilpst darbs pie operācijas plānošanas, rīcības politikas, militārās apmācības, ar loģistiku saistītu jautājumu risināšana, medicīnas pārbaudes, sakaru un komunikācijas, transporta un finanšu datu apstrāde, kā arī sadarbība ar Latvijas un citu sabiedroto spēku ierēdņiem, lai noteiktu operācijai nepieciešamos līdzekļus.

6. Kādu palīdzību sniedz Kanāda?

Nākamo trīs gadu laikā Kanādas liberālā valdība plāno novirzīt 348,6 miljonus dolāru Baltijas valstīs īstenotajai misijai. Kanāda nodrošinās 450 karavīrus un bruņumašīnas, kā arī pavadoņkuģi un sešas CF-18 lidmašīnas. Tāpat Kanāda novirzījusi 1 miljonu dolāru Rīgā bāzētā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra darbam specializētās programmēšanas jomā.

Dalies ar šo ziņu