ES Militārās komitejas priekšsēdētājs uzsver militāro ieguldījumu cīņā ar Āfrikas imigrantu krīzi

Konfliktu zonas
LETA
6BA92717EE494923B9E433307F20DC94.jpg

Ar Āfrikas nelegālo imigrantu pārvietošanu nodarbojas mafijas tipa organizācijas un imigrantu krīzei nav militāra risinājuma, bet bruņotie spēki var piedāvāt savas spējas tās risināšanā, norādīja ES Militārās komitejas priekšsēdētājs, Francijas bruņoto spēku ģenerālis Patriks Derusjē.

ES Militārās komitejas priekšsēdētājs uzsver militāro ieguldījumu cīņā ar Āfrikas imigrantu krīzi

Ģenerālis norādīja, ka svarīgākais ir izjaukt cilvēku tirdzniecības biznesa tīklu, jo Āfrikas kontinentā tas ir bizness. Viņš atgādināja, ka cilvēki, kuri tiek pārcelti pāri Vidusjūrai nedrošajās laivās, nav no kontinenta ziemeļu vai dienvidu daļas, bet ļoti bieži ir no dienvidu vai kontinenta vidienes valstīm.

"Organizācijas, kuras nodarbojas ar šādu cilvēku tranzītu, tos eksportē pāri visam kontinentam, jo pārcelšana pāri jūrai ir tikai pēdējais posms. Svarīgi strādāt ar valstīm, no kurām imigranti tiek transportēti, gan arī tām valstīm, caur kurām minētā transportēšana notiek. Lai izjauktu šo mafijas tīklu, būtiska nozīme ir militārajam ieguldījumam, jo ir svarīgi identificēt, kā tiek organizēti un darbojas manis pieminētie mafijas tīkli," sacīja ģenerālis.

Tas, ka Latvijas bruņoto spēku karavīri dienē ES Apmācības misijā Mali, dod ieguldījumu arī cilvēku tirdzniecības mazināšanā, jo veido Mali kā stabilu, atbildīgu valsti, kas nesadarbojas ar mafiju, piebilda Derusjē.

"Mēs pagaidām esam tikai procesa sākumā. Briselē vēstnieki pārrunā krīzes menedžmenta procesu, arī iespējamos risinājumus. Bruņoto spēku komandieri savukārt sniegs militāro ieskatu problēmā," norādīja ģenerālis.

Ģenerālis arī minēja, ka šobrīd daudz izaicinājumu ir gan austrumos, gan dienvidos, tāpēc būtiski uzsvērt, ka Eiropas aizsardzība ir balstīta uz ES valstu solidaritāti un gatavību reaģēt uz šiem izaicinājumiem.

Runājot par hibrīdkaru, ģenerālis uzsvēra, ka hibrīdkara ietekme ir redzama arī Francijā, piemēram, kur jaunieši dodas prom no valsts, lai cīnītos kopā ar nemierniekiem Irākā vai Sīrijā, vai Jemenā vai pievienojas teroristu grupējumiem. Šos jauniešus ir ļoti viegli uzrunāt sociālajos medijos, un hibrīdkara apstākļos ir izaicinājums sabalansēt preses un vārda iespēju ar propagandas draudiem.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube arī norādīja, ka Latvijas prezidentūra ES notiek sarežģītā un jaunā drošības situācijā. Sarežģīta drošības situācija ir ne tikai pie austrumu robežām, bet sarežģīti ir arī tie procesi, kas saistīti ar nelegālo imigrāciju Eiropas dienvidos un terorisma draudiem. Militārās komitejas pārstāvju vīzīte Latvijā ir ļoti nozīmīga, jo ir iespēja pārrunāt šos jautājumus no militārā viedokļa.

Bruņoto spēku komandieris norādīja, ka Latvija ir piedalījusies un piedalās dažādās ES militārajās operācijās, kā, piemēram, Centrālāfrikas Republikā, ES apmācības operācijā Mali, kā arī ES pretpirātisma operācijā "Atalanta". "Līdz ar Latvija ir ne tikai drošības lietotāja, bet arī drošības garants kopā ar visām pārējām ES dalībvalstīm," akcentēja ģenerālleitnants Graube.

"Svarīgas ir sarunas par hibrīdkara draudiem un veidiem, kā mums šādu draudu iespaidā kopā rīkoties un koordinēt rīcību. Uzveru, ka, runājot par hibrīdkaru, nedomāju tikai par Latviju vai Krievijas agresiju Ukrainā, jo šajā jautājumā skatāmies plašāk, 21. gadsimtā hibrīdkarš ir jauna metode un veids, kā daudzas valstis vai grupas īsteno savas intereses agresīvā veidā," sacīja ģenerālleitnants Graube.    

Rīgā notiek Eiropas Savienības Militārās komitejas izbraukuma sēde, kurā notiks gatavošanās 19. maija ES Militārās komitejas bruņoto spēku komandieru sanāksmei un jūnija Eiropadomes diskusijai par aizsardzību.

ES Militārās komitejas izbraukuma sēdē, kas notiek Rīgā, diskutē par ES Kopējās drošības un aizsardzības politikas efektivitātes un redzamības palielināšanu, militāro spēju attīstību, kā arī Eiropas aizsardzības rūpniecības konkurētspējas veicināšanu. Militārā komiteja apspriedīs arī tādus Latvijas aizsardzības jomai būtiskus jautājumus kā ES un NATO praktiskā sadarbība, jūras drošības veicināšana, kā arī kiberaizsardzības spēju attīstība.

Pasākuma laikā ES Militārās komitejas pārstāvji iepazīsies ar situāciju reģionā Latvijas perspektīvā, kā arī ar Latvijas pieredzi kiberaizsardzības spēju stiprināšanā, Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas (CERT.LV) un Kiberzemessardzes vienības spējām.

ES Militārās komitejas izbraukuma sēde pulcēs ES valstu militāros pārstāvjus ES, no kuriem daļa pārstāv arī NATO. Pasākumā piedalīsies arī ES Militārās komitejas priekšsēdētājs, Francijas bruņoto spēku ģenerālis Patriks Derusjē. Latviju ES Militārās komitejas izbraukuma sēdē pārstāvēs Latvijas militārais pārstāvis ES un NATO ģenerālmajors Andis Dilāns.

ES Militārās komitejas diskusijas parasti koncentrējas uz militāro spēju attīstību un ES militārajām misijām un operācijām.

Dalies ar šo ziņu