ES lūgs ANO pilnvarojumu militārai operācijai Vidusjūrā

Konfliktu zonas
LETA--AFP/DPA, BNS/AFP
Triton

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu samitā, kura mērķis bija rast risinājumus nelegālās imigrācijas krīzei, Lielbritānija un Francija piekritušas iesniegt ANO Drošības padomē rezolūcijas projektu, kas ļautu Vidusjūrā uzsākt militāru operāciju pret cilvēku kontrabandistiem.

ES lūgs ANO pilnvarojumu militārai operācijai Vidusjūrā

ES līderi ceturtdienas vakarā vienojās arī trīskāršot  ES nelegālo migrantu meklēšanas un glābšanas operācijai "Triton" Vidusjūrā finansējumu.

Itālijas premjerministrs Mateo Renci šo lēmumu novērtēja kā "lielu soli uz priekšu, uzsverot, ka pirmo reizi ES sākusi veidot stratēģisku pieeju imigrācijai.

Tagad ES operācijas "Triton" budžets būs 120 miljoni eiro, sasniedzot pērn izbeigtās Itālijas operācijas "Mare Nostrum" finansējuma līmeni.

"Triton" ir ES robežapsardzības aģentūras  "FRONTEX" koordinēta kopīga operācija, kuru pieprasīja Itālija un kura tika sākta 2014.gada 1.novembrī Vidusjūras centrālajā daļā, lai atbalstītu Itāliju. Kopīgajā operācijā "Triton" piedalās 21 dalībvalsts.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks piebilda, ka šī operācija turpinās darboties ar līdzšinējo mandātu, nedodoties tālāk par 30 jūras jūdzēm no Eiropas valstu krastiem - tātad netuvojoties tādām valstīm kā Lībija, no kurām dodas ceļā daudzi nelegālie migranti.

Vairums dalībvalstu arī piedāvāja tehniskos līdzekļus un personālu jūras patruļu nodrošināšanai, pēc samita pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

Piemēram, Vācija uz Vidusjūru nosūtīs fregati un apgādes kuģi. Savukārt Francijas prezidents Fransuā Olands piesolīja izlūkošanas lidmašīnas, patruļkuģi un jūras velkoni. Tikmēr Lielbritānija ir gatava piešķirt Jūras spēku kuģi "HMS Bulwark" un trīs helikopterus.

Tomēr Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons uzsvēra, ka britu palīdzība tiks piešķirta tikai tādā gadījumā, ja jūrā izglābtajiem nelegālajiem imigrantiem nebūs automātiskas tiesības pieprasīt patvērumu Apvienotajā Karalistē.

Vienlaikus ar nelegālo imigrantu meklēšanas un glābšanas operācijas izvēršanu ES līderi apņēmās cīnīties pret cilvēku kontrabandistiem, solot veikt pasākumus, lai "identificētu, pārtvertu un iznīcinātu kuģus, pirms tos izmantotu kontrabandisti".

ES augstākajai pārstāvei ārlietās Federikai Mogerīni uzdots veikta šādas militāras operācijas sagatavošanas pasākumus.

Savukārt Francija un Lielbritānija apņēmušas pieprasīt ANO Drošības padomei mandātu šādas operācijas uzsākšanai. Olands apsolīja šo jautājumu piektdien apspriest arī ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, lai izvairītos no iespējamā Maskavas veto Drošības padomē.

Mēģinājumos šķērsot Vidusjūru šogad jau ir gājuši bojā vairāk nekā 1750 nelegālu migrantu - 30 reizes vairāk nekā tādā pašā pērnā gada periodā.

Dalies ar šo ziņu