Briselē norisinās Kopējās drošības un aizsardzības politikas kurss

Ārvalstīs
Sargs.lv
Eu2015

No 23. līdz 27. martam Briselē norisinās Aizsardzības ministrijas un Eiropas drošības un aizsardzības koledžas organizētais Kopējās drošības un aizsardzības politikas (KDAP) kurss, kas veicinās izpratni par Kopējo drošības un aizsardzības politiku kā būtisku ES Kopējās ārējās un drošības politikas (KĀDP) daļu.

Briselē norisinās Kopējās drošības un aizsardzības politikas kurss

Kursa dalībniekus iepazīstinās ar Eiropas Drošības stratēģiju, KDAP struktūrām un procedūrām, vienlaikus sniedzot ieskatot par civilmilitāro sadarbību un partnerību stiprināšanu.

Kursa dalībniekiem būs iespēja apmainīties ar viedokļiem un diskutēt ar ekspertiem, kas darbojas KDAP jomā.

Kursu apgūs vairāk nekā 70 dalībnieku no ES dalībvalstīm un partnervalstīm, tostarp ASV, Čīles, Gruzijas, Kanādas, Meksikas, Šveices, Taizemes un Turcijas, kā arī no NATO un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas un citām starptautiskajām organizācijām.

Lai gan jau otro gadu Eiropas drošības un aizsardzības koledžas vadības grupu vairs nevada ES Padomes prezidējošā valsts, bet Augstās pārstāves nozīmēta persona, ir saglabājusies tradīcija prezidējošajai valstij aktīvi iesaistīties Eiropas drošības un aizsardzības koledžas aktivitātēs. Tādēļ Latvija iesaistījusies kursa sagatavošanā, izstrādājot kursa saturu un uzaicinot lektorus.

Kursa dalībnieku diskusijas vadīs Latvijas pārstāve, kursa direktore Sarmīte Kovaļevska.

KDAP kursa organizēšanā Latvija iesaistās pirmo reizi, bet kopā ar Lietuvu un Igauniju Baltijas Aizsardzības koledžas ietvaros jau agrāk organizējušas Eiropas drošības un aizsardzības koledžas Augsta līmeņa kursu moduļus. Arī šogad Baltijas aizsardzības koledža sadarbībā ar Apvienotās Karalistes Apvienoto vadības un štāba koledžu 13.-17. aprīlī Rīgā nodrošinās šī kursa moduļa „Kopējā ārējā un drošības politika darbībā” norisi.

Kopš tās dibināšanas 2005. gadā, Eiropas drošības un aizsardzības koledža nodrošina kopīgas mācības gan civildienesta, gan militārā dienesta pārstāvjiem ES līmenī, kā arī uzlabo sadarbību KDAP jomā.

Eiropas Drošības un aizsardzības koledža darbojas kā tīkls, apvienojot ES institūtus, akadēmijas, universitātes u.c. iestādes, kas risina ar drošības un aizsardzības politiku saistītus jautājumus, un nodrošina apmācības Eiropas drošības un aizsardzības politikas jomā stratēģiskā līmenī.

Dalies ar šo ziņu