Spānija nomaina Nīderlandes vienību Turcijā izvietotajā NATO pretraķešu aizsardzības sistēmā

NATO
Pēc aco.nato.int materiāliem
Spānija, NATO
Foto: Foto: nato.int

26. janvārī Turcijas dienvidos izvietoto Nīderlandes kontingenta bateriju oficiāli nomainīja Spānijas Bruņoto spēku nodrošinātā zenītraķešu „Patriot” baterija, lai turpinātu aizsargāt Turcijas teritoriju un iedzīvotājus no raķešu uzbrukumiem. Spānijas baterija, kas atrodas Adanā, Turcijā, ir daļa no visas NATO pretraķešu aizsardzības sistēmas, kurā savu pienesumu sniedz arī ASV un Vācija, izvietojot baterijas Gaziantepas un Kahramanmaras pilsētās.

Spānija nomaina Nīderlandes vienību Turcijā izvietotajā NATO pretraķešu aizsardzības sistēmā

„Nīderlandes baterijas nomaiņa pret Spānijas bateriju liecina, ka NATO var turpināt aizsargāt Turcijas pilsoņus un papildināt spēcīgo Turcijas pretgaisa aizsardzības sistēmu,” sacīja Sabiedroto spēku virspavēlniecības Eiropā pārstāvis pulkvežleitnants Roberts Filips.

Pēdējo divu gadu laikā ar divu „Patriot” bateriju palīdzību Nīderlandes izvietotā baterija palīdzējusi aizsargāt Turcijas sabiedrību un tās teritoriju. Nīderlandes baterijas bija izvietotas Incillikas Gaisa spēku bāzē un civilajā lidostā, kas atrodas netālu no Adanas pilsētas Turcijas dienvidos.

Pulkvežleitnants R. Filips informēja, ka visbūtiskākā ir sabiedroto apņemšanās sniegt atbalstu Turcijai. „Turcija atklāja īpašu apdraudējumu un tai vajadzēja atbalstu, tādēļ Turcija vērsās pēc tā pie citām valstīm, kas atbilstoši reaģēja,” sacīja pulkvežleitnants R. Filips. „Sākotnēji tās bija ASV, Vācija un Nīderlande, bet tagad Nīderlandi nomainīs Spānija.”

Nīderlandes 1. ballstiskās pretraķešu aizsardzības vienības komandieris pulkvedis Nīls Vredegors pauda gandarījumu par Spānijas apņemšanos pārņemt uzdevumu: „Šie pēdējie divi gadi ir bijuši ļoti veiksmīgi divu iemeslu dēļ – pirmkārt, uz NATO teritoriju netika palaista neviena raķete un, otrkārt, tie parāda, ka alianses spēks ir tās spējās un partnerībā, kā arī spējā pildot savas apņemšanās.”

Saņemot NATO karogu, Spānijas „Patriot” vienības komandieris pulkvedis Horhe Kotoruelo pateicās holandiešiem par viņu darbu Incirilikā un Turcijai par sniegto atbalstu. „Es vēlos pateikties manam priekštecim pulkvedim N.Vredegoram par viņa nepārtraukto darbu un gūtajiem panākumiem,” sacīja pulkvedis H. Kotoruelo. „Tāpat arī vēlos pateikties Turcijas Bruņotajiem spēkiem par lielisko atbalstu.”

Novērtējot pulkveža N.Vredegora dienestu, Turcijas 2.armijas komandieris ģenerālis Adems Hudutī pasniedza viņam Turcijas Bruņoto spēku Nopelnu ordeni un pateicās visiem Nīderlandes 1.ballstiskās pretraķešu aizsardzības vienības karavīriem. „Turcijas bruņoto spēku komandiera vārdā pateicos pulkvedim N.Vredegoram un viņa karavīriem par patieso atbalstu un Nīderlandes atbalstu šai operācijai,” sacīja ģenerālis A.Hudutī. „Jūs esat teicami pārstāvējuši savu valsti.”

Saskaņā ar ģenerāļa A.Hudutī teikto Turcijas iedzīvotāji ir pateicīgi par Spānijas atbalstu: „Spānijas apņēmība demonstrēt alianses solidaritāti ir ļoti svarīga Turcijas tautai un visām alianses dalībvalstīm.” „Mēs esam pateicīgi par jūsu vēlmi un pieņemto lēmumu sniegt pienesumu šajā situācijā,” sacīja ģenerālis A.Hadutī.

Kopš 2013. gada janvāra NATO „Patriot” baterijas izvietošana ir pastiprinājusi Turcijas pretgaisa aizsardzību, lai palīdzētu aizsargāt Turcijas teritoriju un iedzīvotājus pret raķešu uzbrukumiem no Sīrijas. ASV, Spānija un Vācija pašlaik nodrošina „Patriot” baterijas izvietošanu, kas atrodas Kahramanmarā, Adanā un Gaziantepā.

Dalies ar šo ziņu