Nīderlande pārņem NATO 1. pastāvīgās pretmīnu kuģu grupas komandvadību

NATO
Pēc jfcbs.nato.int materiāliem
Nīderlandes jūras spēki
Foto: Foto: nato.int

22. janvārī svinīgā ceremonijā NATO Jūras spēku pavēlniecībā Lietuvas jūras spēku flotiles komandieris jūras kapteinis Giedriuss Premeneckas nodeva NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas komandvadību (SNMCMG1) Nīderlandes Jūras spēku flotiles jūras kapteinim Pīteram A.J. Bergenam Henegouvenam.

Nīderlande pārņem NATO 1.pastāvīgās pretmīnu kuģu grupas komandvadību

Jaunais jūras pretmīnu grupas flagmanis būs “Elbe” klases Nīderlandes kuģis “Donau”.  Mīnu meklētāju grupu veidos Beļģijas kuģis “Lobella”, Lielbritānijas – “Pembroke” un Vācijas kuģis “Auerbach”. Nākamā mēneša laikā kuģu grupai pievienosies arī Nīderlandes kuģis “Willestamd”, kā arī Polijas un Norvēģijas mīnu meklētāji.

“Labas starptautiskās attiecības visos līmeņos sekmē mūsu kopīgās zināšanas un pieredzi, kas ir svarīgi nākotnes spēju attīstībai, lai saglabātu ūdeņus drošus visiem jūrniekiem,” sacīja jūras kapteinis P.A.J.Bergens Henegouvens.

“Pēdējā gada laikā SNMCMG1 ir kļuvusi par būtisku Alianses vērtību, uzņemoties galveno lomu jūras akvatorijas situācijas izpētē, kā arī sniedzot pārliecību sabiedrotajiem par NATO apņemšanos par kolektīvo aizsardzību,” sacīja NATO Jūras spēku pavēlniecības štāba operāciju vietnieks flotiles admirālis Arians Minderhauds. “Mēs esam ļoti gandarīti par jūras kapteiņa G.Premeneckas un viņa komandas izcilo darbu, kas paveikts pēdējo sešu mēnešu laikā, kā arī sagaidām, ka Nīderlandes vadībā tiks paveikts labs darbs.”

Jūras kapteiņa G.Premeneckas vadības laikā jūras pretmīnu grupa piedalījās vairākās daudznacionālās plaša mēroga mācībās, tai skaitā Somijas Jūras spēku vadītajās mācībās “Northern Coasts 2014” un Lielbritānijas Karalisko Jūras spēku apvienotajās mācībās “Joint Warrior 2014”. Jūras pretmīnu grupa arī pielietoja savas īpašās iemaņas un ekipējumu, lai veiktu vēsturiskās munīcijas neitralizēšanas operācijas, atmīnējot Pirmā un Otrā pasaules kara munīciju Francijas piekrastē un padarot drošāku tā akvatoriju.

NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupa piestāja pie vairākām ostām Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, tādējādi demonstrējot Alianses apņemšanos par kolektīvo aizsardzību un stiprinot partnerību ar Somiju.

Grupas galvenais uzdevumus ir būt gataviem veikt pretmīnu darbību jūrā noteiktā gatavības laikā. Ikdienā grupas kuģi piedalās apmācībā, veic manevrēšanas vingrinājumus, kuģošanas treniņu, piedalās arī militārajās mācībās, kurās iznīcina mīnas.

Kā viens no pakārtotajiem uzdevumiem ir patrulēšana, kuras laikā NATO klātbūtne tiek demonstrēta gan jūrā, gan krastā ostu vizīšu laikā.

2014. gada augustā NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas komandvadību pārņēma Lietuvas Jūras spēku flotiles komandieris jūras kapteinis Giedrius Premeneckas, bet komandvadības štābs atradās uz Lietuvas Jūras spēku kuģa „Jotvingis”. Tās sastāvā darbojās arī Jūras spēku flotiles kuģis „Tālivaldis”.

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks ģenerālis Filips Brīdlovs aktivizēja pretmīnu grupas darbību 2014. gada 9. aprīlī, pamatojoties uz Ziemeļatlantijas padomes iepriekš pieņemto lēmumu pastiprināt kolektīvās drošības un spēku klātbūtnes pasākumus, šādi reaģējot uz krīzi Ukrainā. Pretmīnu grupas darbība īslaicīgi – kopš janvāra – bija apturēta.

NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no četrām NATO Pastāvīgajām Jūras spēku grupām, kuras veido NATO Reaģēšanas spēku (NRF) jūras komponenti un darbojas kā Tūlītējas reaģēšanas spēki.

Savukārt 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena divām šādām Alianses jūras komponentes daudznacionālām vienībām, kas speciāli izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai un NRF sastāvā ir spējīga nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā.

Dalies ar šo ziņu