Portugāle ar Kanādas, Vācijas un Nīderlandes atbalstu pārņem NATO gaisa telpas patrulēšanu Baltijas

NATO
LETA, BNS. kam.lt, mil.ee
NATO gaisa patrulēšana

Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu 1. septembrī sāka Šauļos izvietotie Portugāles un Kanādas iznīcinātāji, kā arī Vācijas un Nīderlandes lidmašīnas, kas ir izvietotas attiecīgi Emari bāzē Igaunijā un Malborkas bāzē Polijā.

Portugāle ar Kanādas, Vācijas un Nīderlandes atbalstu pārņem NATO gaisa telpas patrulēšanu Baltijas valstīs

Portugāle, kas šajā operācijā piedalīsies jau otro reizi, Šauļos pārstāvēta ar sešiem Gaisa spēku iznīcinātājiem F-16 "Fighting Falcon" un 70 karavīriem. Portugāļus atbalstīs četri Kanādas Karalisko Gaisa spēku iznīcinātāji F-18 "Hornet" un 130 karavīri, kas Baltijas valstu gaisa telpu palīdzēs uzraudzīt pirmo reizi.

No pirmdienas NATO operāciju Baltijas valstu gaisa telpā stiprina arī Vācijas kontingents, kurā ir četri iznīcinātāji "Eurofighter Typhoon" un kurš ir izvietots Emari bāzē Igaunijā, un Polijas Gaisa spēku bāzē Malborkā izvietotie Nīderlandes spēki ar F-16, kas nomainīs Francijas gaisa spēkus. 

Līdz šim Baltijas valstu gaisa telpu kopīgi uzraudzīja Polijas, Lielbritānijas, Dānijas un Francijas iznīcinātāji.

Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Marjus Velička operācijas pārņemšanas ceremonijā Šauļos pateicies partnervalstīm par solidaritāti un palīdzību drošības jomā. „Šobrīd mūsu aviācijas bāzē ir vairāk sabiedroto nekā jebkad iepriekš. Gaisa telpu virs Baltijas sargā četras valstis, un mēs esam pateicīgi un gandarīti par jūsu izrādīto solidaritāti un drošības garantijām,” sacīja Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Marjus Velička.

„Mēs garantējam mūsu sabiedroto drošību. Polijas un Lielbritānijas karavīri dodas prom, bet viņu vietā stājas tikpat kvalificēti karavīri no Portugāles un Kanādas, kas parūpēsies, lai Baltijas valstis būtu drošībā,” sacīja ģenerālleitnants Joahims Vundraks, NATO Apvienotā gaisa operāciju centra Ūdemā, Vācijā, komandieris.

Kā atzinis Lielbritānijas Karalisko Gaisa  spēku pavēlniecības komandiera vietnieks Gregs Bagvels, poļu un britu karavīri iepriekšējos četros mēnešos guvuši ļoti vērtīgu pieredzi. "Lai gan tagad mūsu karavīri dodas projām, varu droši teikt - mēs esam ļoti tuvu. Jums tikai jāpaaicina, un mēs tūdaļ būsim klāt," viņš izteicies.

Arī Emari bāzē piektdien notika ceremonija, kurā Dānijas kontingents rotācijas kārtībā nodeva NATO patrulēšanas operāciju Baltijas valstu gaisa telpā Vācijas kontingentam.

"Līdz sešiem iznīcinātājiem "Eurofighter" sāks aizsargāt un patrulēt Baltijas valstu gaisa telpā kā papildspēki. Uz to pamudināja Baltijas gaisa telpas patrulēšanas operācijas paplašināšana. [Operācija] ir tikusi īstenota jau kopš 2004.gada, un vienlaikus tā ir arī daļa no NATO iedrošināšanas pasākumiem, kas tiek veikti, reaģējot uz krīzi Eiropas austrumu daļā," paziņoja Vācijas vēstniecības preses padomniece Mirjama Štrobela.

"Ar šo ieguldījumu Vācija piedalīsies NATO patrulēšanas operācijā Baltijas valstu gaisa telpā jau sesto reizi. Vācijas vienības pirmoreiz izmantos Igaunijas Gaisa spēku bāzi Emari," sacīja Štrobela.

Jau ziņots, ka marta sākumā, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, NATO pastiprināja Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operāciju. 

Iepriekš patrulēšanas operāciju Baltijas valstu gaisa telpa veica četri iznīcinātāji, tomēr šogad NATO ir četrkāršojusi Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošo iznīcinātāju skaitu. Kopš maija operāciju no Emari bāzes Igaunijā atbalstīja Dānijas iznīcinātāji, bet no operācijas pamata bāzes Šauļos operāciju veica Polijas un Lielbritānijas iznīcinātāji. Rezervē bija Francijas Gaisa spēku iznīcinātāji "Rafale", kas izvietoti Malborkā, Polijā.

Desmit gadu laikā 14 NATO valstu gaisa spēku lidmašīnas Baltijas valstu gaisa telpas sardzē rotācijas kārtībā nomainījušas cita citu jau 35 reizes.

Dalies ar šo ziņu