NATO bruņoto spēku komandieri nosaka 2014.gada prioritātes

5A04AA3D7F6D4AABA49683065737E908.jpg

NATO bruņoto spēku komandieri nosaka 2014.gada prioritātes

No 22. līdz 23. janvārim NATO štābā notika 170. dalībvalstu bruņoto spēku komandieru tikšanās, kurā komandieri vienojās par nākamā gada prioritātēm operāciju rajonos, partnerībā un Alianses transformācijā, kā arī pārrunāja NATO Samita galvenos jautājumus.

Lai uzsvērtu lielo nozīmi, ko NATO piešķir sadarbībai ar partnervalstīm, Militārā komiteja vienojās par Vidusjūras dialoga foruma atjaunošanu un sadarbības stiprināšanu ar Eiroatlantiskās padomes partneriem, lai veicinātu savstarpējo sapratni, sadarbību un savietojamību.

Diskutējot par Starptautisko drošības atbalsta spēku operāciju (ISAF) Afganistānā, NATO valstu un partnervalstu bruņoto spēku komandieri apliecināja, ka turpmākos 11 mēnešus sniegs visu nepieciešamo atbalstu ISAF komandierim. Analizējot gatavošanos NATO vadītajai Apmācības misijai Afganistānā, kas sāksies pēc pašreizējās operācijas noslēguma, komandieri secināja, ka plānošanas procesā jābūt elastīgiem un mērķorientētiem. „Par starptautiskās sabiedrības atbalstu Afganistānai arī pēc 2014.gada nevar būt nekādu šaubu. Jo ātrāk mēs vienosimies par šī atbalsta juridisko ietvaru, jo veiksmīgāks būs plānošanas process,” uzsvēra Militārās komitejas vadītājs, ģenerālis Knuts Bartels.

   

Savukārt NATO – Krievijas padomē bruņoto spēku komandieri apstiprināja 2014.gada darba plānu un vienojās turpināt meklēt abpusēji izdevīgas sadarbības jomas, tādas kā pretpirātisma operācijas, pretterorisma aktivitātes, meklēšanu un glābšanu jūrā, kā arī loģistikas un medicīnisko atbalstu. Augstu tika novērtēti tādi kopīgi projekti kā Gaisa telpas sadarbības iniciatīva un helikopteru apkalpju trasta fonds Afganistānā.  „Šie ir pozitīvi sasniegumi, kas demonstrē mūsu sadarbības taustāmos rezultātus,” sacīja ģenerālis Bartels.

NATO un partnervalstu komandieri bija optimisma pilni, runājot par drošības situāciju Kosonā, norādot uz vairākiem sasniegumiem, kā arī diskutējot par NATO operatīvo spēku KFOR turpmāko iesaisti šajā valstī.

   

Runājot par NATO transformācijas procesiem, komandieri izteica atbalstu Spēku sadarbības iniciatīva, kas pēc 2014.gada, kad noslēgsies operācija Afganistānā, būs arvien nozīmīgāka. Komandieri apliecināja savu atbalstu mācībām „Trident Juncture 2015”, kas būs nozīmīgākās Spēku sadarbības iniciatīvas mācības. Tāpat tika uzsvērts, ka nepieciešams izveidot savietojamību starp NATO un vietējām mācībām.

Tāpat bruņoto spēku komandieri uzsvēra nepieciešamību turpināt īstenot viedās aizsardzības principu un nepieciešamību pievērst uzmanību galvenajiem projektiem, piemēram, pretraķešu aizsardzībai, lai uzlabotu NATO spējas.

 

Dalies ar šo ziņu