NATO ģenerālsekretārs apsveic programmu „Partnerattiecības mieram” divdesmitajā gadadienā

Sargs.lv

NATO ģenerālsekretārs apsveic programmu „Partnerattiecības mieram” divdesmitajā gadadienā

1994. gada 13.janvārī Briselē, Beļģijā NATO valstu vadītāju sanāksmē tika izveidota programma „Partnerattiecības mieram” (Partnership for Peace) kā praktiskais NATO un partnervalstu divpusējās sadarbības projekts. Šobrīd NATO „Partnerattiecības mieram” ir 22 valstis.

„Pirms divdesmit gadiem šajā dienā Briseles samitā NATO valstu vadītāji pieņēma perspektīvu lēmumu izveidot programmu „Partnerattiecības mieram” sadarbībai ar Eiroatlantiskā reģiona valstīm,” savā uzrunā sacīja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. „Viņu vīzija bija radīt partnerību, kas nepazītu robežas un pagātnes ideoloģiskās nesaskaņas; partnerību, kas spētu nodrošināt mieru un drošību visā pasaulē ar konsultācijām, sadarbību un vienotu rīcību, kas balstīta uz tādām kopīgām vērtībām kā demokrātija, brīvība un cilvēktiesības.”

NATO ģenerālsekretārs uzsvēra, ka divdesmit gadus vēlāk „Partnerattiecības mieram” ir veiksmīgi darbojusies, palīdzot veidot un uzturēt mieru un stabilitāti Eiroatlantiskajā reģionā. „Partneri ir atbalstījuši mūs starptautiskajās operācijās, kopā ar NATO palīdzot garantēt mieru un drošību mūsu reģionā un visā pasaulē. Katru gadu mēs rīkojam mācības kopā ar partnervalstīm, veicinot reformu ieviešanu, attīstot spējas un attīstot prasmes sadarboties jauno drošības izaicinājumu priekšā.

Šo gadu laikā 12 mūsu partnervalstis, to skaitā Baltijas valstis, ir kļuvušas par NATO dalībvalstīm.

Saskaņā ar „Partnerattiecības mieram” Struktūras dokumentu un Eiroatlantijas Partnerības padomes (EAPC) dokumentiem, programma ir atvērta visiem Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) biedriem, kas spēj un vēlas dot ieguldījumu drošības stiprināšanā Eiroatlantiskajā reģionā.

Programmas mērķis ir palielināt stabilitāti un drošību Eiropā, kā arī veidot apņemšanos īstenot NATO uzsvērtos demokrātijas principus, sadarbojoties ar individuālām partnervalstīm.   

Aktīvai dalībai programmā ir nozīmīga loma jaunu valstu iekļaušanā NATO attīstības procesā. Kopš programmas dibināšanas 12 tās dalībnieces, tai skaitā arī Baltijas valstis, kļuvušas par NATO dalībvalstīm.

Dalies ar šo ziņu