Ādažu bāzē gatavojas NATO mācībām „Steadfast Jazz 2013”

Militārās mācības
Sargs.lv
Ādažu bāze
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Ādažu bāzē šobrīd norit aktīvi sagatavošanās darbi novembra sākumā gaidāmajām NATO Reaģēšanas spēku (NRF) mācībām „Steadfast Jazz 2013”. Mācību laikā Ādažu bāzē atradīsies NRF vadības štābs, un sagaidāms, ka Latvija uzņems vairākus simtus dalībnieku no Apvienotās spēku pavēlniecības Brunsumā, kā arī citiem militārajiem štābiem.

Ādažu bāzē gatavojas NATO mācībām „Steadfast Jazz 2013”

Kopš septembra vidus Ādažu bāzē tiek būvētas teltis un ierīkota infrastruktūra mācību dalībnieku uzņemšanai.

Atbildīgā par nometnes ierīkošanu ir NATO Atbalsta aģentūra (NSPA), kas plāno šeit izveidot 50 telšu pilsētiņu 3,900 kvadrātmetru platībā, kurā varēs uzturēties ap 500 mācību dalībnieku. Teltis tiks izmantotas gan kā darba un sanāksmju telpas, gan arī citām vajadzībām štāba darbības nodrošināšanai. 

Nemot vērā novembrī gaidāmos laikapstākļus, visas teltis būs aprīkotas ar elektrību un siltumapgādi.

Telšu būvniecībai nepieciešamais aprīkojums – ap 80 konteineru – uz Latviju nogādāts gan pa sauszemi, gan jūru. 

Telšu būvniecības darbus NSPA instruktoru pārraudzībā veic ap 40 Štāba bataljona karavīru.

Esam ļoti apmierināti ar būvniecības gaitu. Latviešu karavīri strādā ļoti ātri. Izskatās, ka darbus izdosies pabeigt ātrāk, nekā plānots, par nedēļu apsteidzot termiņu”

stāsta par nometnes ierīkošanu atbildīgais NSPA pārstāvis Džons Viljamss. Šajā ziņā palīdzējuši arī laikapstākļi, šajās nedēļās bijušas vien pāris lietainas dienas.

Šāda izmēra nometnes būvniecībai nepieciešams ilgs plānošanas process, jāņem vērā arī katras konkrētās vietas īpatnības. Piemēram, Ādažu gadījumā par izaicinājumu kļuvušas ūdensapgādes caurules, arī kanalizācijas aku vāku novietojums, kurus nācies ņemt vērā, plānojot telšu būvniecību.

NSPA šādu "telšu pilsētiņu" būvē reizi gadā un šādas nometnes štāba vajadzībām veidotas arī vairākās iepriekšējās NATO Reaģēšanas spēku sertifikācijas mācībās „Steadfast Juncture”. NSPA nodrošina arī tās uzturēšanu mācību laikā.

„Mana komanda Latvijā jūtas labi, mums ir izveidojusies laba sadarbība ar vietējiem karavīriem, daži pat kļuvuši par draugiem”, stāsta NSPA pārstāvis.

Pēc būvniecības pabeigšanas un telšu iekārtošanas, tiks uzsākts darbs pie komunikāciju aprīkojuma uzstādīšanas. Sagaidāms, ka to uz Ādažu bāzi transportēs tuvākajās nedēļās.

No 2.līdz 9. novembrim Latvijā un Polijā norisināsies NATO un tās partnervalstu mācības “Steadfast Jazz 2013”, kurās paredzēts apmācīt un pārbaudīt NATO Reaģēšanas spēkus. Mācībās piedalīsies apmēram 6000 dalībnieku no Alianses dalībvalstīm un partnervalstīm. Latvijā, Ādažu bāzē, kā arī citos štābos Alianses dalībvalstīs norisināsies komandvadības mācības, savukārt Dravsko Pomorskie mācību poligonā Polijā notiks lauka vingrinājums. Mācībām noslēdzoties, Apvienoto spēku pavēlniecības štābs Brunsumā būs oficiāli sertificēts vadīt apvienotās NATO operācijas nākamajā gadā.

Dalies ar šo ziņu