Višegradas grupas valstis veidos kopēju ES Kaujas grupu

Sargs.lv

Višegradas grupas valstis veidos kopēju ES Kaujas grupu

Četru Višegradas grupas valstu – Polijas, Čehijas, Slovākijas un Ungārijas – aizsardzības ministri 6.martā, tikšanās laikā Varšavā, parakstīja nodomu protokolu par kopīgas ES Kaujas grupas izveidi.

„Izmantojot mūsu politisko un ģeogrāfisko tuvumu, kā arī to, ka mēs esam NATO un ES dalībvalstis, mēs vēlētos rast jaunas kopējas sadarbības jomas”, norādīja Polijas aizsardzības ministrs Tomass Sjemonjaks.

Ministrs piebilda, ka ir jāstiprina un jāattīsta konkrētas iniciatīvas, un Kaujas grupas ir labs šādu aktivitāšu piemērs. Viņš atgādināja, ka 2013.gadā dežūrā jau atrodas Veimāras kaujas grupa.

Višegradas kaujas grupu paredzēts izveidot līdz 2016.gadam.

Šajā kaujas grupā, kas tiktu iesaistīta ES miera uzturēšanas, konflikta novēršanas un citās misijās, ietilps 2000 līdz 3000 karavīru, tostarp 1000 poļu militārpersonu.

Tikšanās dalībnieki pauda atbalstu jaunu sadarbības jomu meklēšanai, kuru mērķis būtu aizsardzības spēju attīstība un ES Kopējās drošības un aizsardzības politikas stiprināšana. Šo aktivitāšu mērķis ir attīstīt militārās spējas, kas palielinās NATO efektivitāti un ES atbildi uz plaša apmēra izaicinājumiem un draudiem.

Daudzpusēja sadarbība drošības un aizsardzības jomā šobrīd ir ļoti nepieciešama, ņemot vērā militāro budžetu samazinājumu daudzās valstīs. NATO viedās aizsardzības iniciatīva un ES apvienošanās un dalīšanās iniciatīva ir izveidotas, lai šo situāciju risinātu, un mums būtu jātiecas uz šo iniciatīvu savstarpēju sinerģiju, tika norādīts tikšanās laikā.

Tikšanās piedalījās arī Vācijas un Francijas aizsardzības ministriju vadība, kas pauda atbalstu iniciatīvai. Vācijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Kristians Šmits norādīja, ka Vācija atbalsta reģionālo sadarbību piedāvātajā formātā un vēlētos tai pievienoties.

Savukārt Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns pauda gandarījumu par tikšanos, jo Polijai ir ļoti nozīmīga loma uz Austrumeiropas un Rietumeiropas robežas. Viņš uzsvēra, ka reģionālais atbalsts un sadarbība ierobežotu budžetu situācija ir ļoti svarīga, un sadarbība var tikt īstenota ar konkrētām aktivitātēm – operācijām, aizsardzības industriju, kaujas spēju attīstību. 

Tiekoties, Polija parakstīja arī atsevišķus saprašanās memorandus par Speciālo operāciju spēku sadarbību ar Čehiju, Slovākiju un Ungāriju. Tāpat aizsardzības ministri apstiprināja paziņojumu par aktīvu sadarbību aizsardzības spēju un Kopējās drošības un aizsardzības politikas attīstībā, kā arī NATO stiprināšanu.

Polijas, Ungārijas, toreizējās Čehoslovākijas līderi izveidoja Višegradas grupu 1991.gadā, lai stiprinātu reģionālo sadarbību, tostarp Eiropas integrācijā. Tā ietver sadarbību jomās, kas ir savstarpēji izdevīgas tās valstīm, piemēram, izglītība, kultūra, vide un sadarbība ar kaimiņvalstīm.

Pēc wp.mil.pl materiāliem, LETA/AFP

Dalies ar šo ziņu