NATO un partnervalstu komandieri Rīgā pilnveidoja komandvadības prasmes

17297EBC85CE41B59FEDB705A1937B61.jpg

NATO un partnervalstu komandieri Rīgā pilnveidoja komandvadības prasmes

No 2012.gada 16. līdz 28. septembrim NATO veica vingrinājumus STEADFAST PYRAMID 2012 and STEADFAST PINNACLE 2012 Rīgā. Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka (DSACEUR) vadībā divi augstāk minētie vingrinājumi pulcēja kopā NATO un partnervalstu augstākos virsniekus.

Latvijas Ministru prezidents, Valdis Dombrovskis, Latvijas aizsardzības ministrs, Dr. Artis Pabriks un Latvijas Bruņoto spēku komandieris, ģmaj. Raimonds Graube apmeklēja dalībniekus un apsveica tos par viņu panākumiem. Dombrovskis norādīja, ka šie vingrinājumi ir "nozīmīgs solis tālākai Latvijas - NATO sadarbībai, kas arī palielina pārskatāmību NATO reģionā, un arī parāda to, kā NATO sadarbojas ar citām valstīm, tai skaitā Krieviju".

 

Kopējais kritēriju līmenis, lai izprastu pašreizējo un jauno NATO operatīvās plānošanas procesu, tika prezentēts un apspriests dalībnieku, koordinatoru un administratīvā atbalsta personāla vidū. Viņu vidū bija 50 vecākie komandieri un štāba darbinieki no NATO Komandstruktūras, NATO Spēku Struktūras un partnervalstīm. Augstākā vadība pilnveidoja analītisko, plānošanas un lēmumu pieņemšanas prasmes, strādājot gan plenārsēdē, gan sindikātos. Vingrinājumi bija paredzēti, lai pilnveidotos ne tikai dalībnieki, bet arī tiktu veicināta NATO doktrīnas attīstību.

"Svarīga sastāvdaļa šāda līmeņa vingrinājumos ir sociālo kontaktu veidošana, daloties ar jaunām idejām, nodrošinot vienotību starp NATO dalībvalstīm un spēcinot attiecības ar partneriem," sacīja DSACEUR, ģenerālis sers Ričards Širefs.

 

Mācībās piedalījās vecākie štāba virsnieki no Austrijas, Somijas, Zviedrijas un Krievijas, un konstatēja to, ka mācības bija lietderīgas, dodot iespēju praktizēt savas prasmes.

Kā uzņēmēja valsts, Latvija arī guva labumu no šiem vingrinājumiem, uzlabojot savas spējas sastrādāties ar NATO dalībvalstīm un tās galvenajiem partneriem.

"Kopumā ņemot, vingrinājumi bija veiksmīgi, un personāls no NATO dalībvalstīm  jau entuziastiski plāno nākamā gada vingrinājumu," teica kapteinis Mortens Svinndals, Vingrinājumu štāba priekšnieks.

Dalies ar šo ziņu