NATO paplašina sadarbību ar Austrāliju

Sargs.lv

NATO paplašina sadarbību ar Austrāliju

14.jūnijā, viesojoties Austrālijā, NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens ar Austrālijas premjerministri Džūliju Gilardu parakstīja jaunu vienošanos, kas paplašinās un formalizēs NATO un Austrālijas divpusējo sadarbību.

NATO ģenerālsekretāra un Austrālijas premjerministres parakstītais dokuments – NATO-Austrālijas kopējā politiskā deklarācija – rada jaunu pamatu ciešākas stratēģiskas partnerības veidošanai turpmākajos gados.

„Mūsu attiecības sniedzas daudz tālāk par Afganistānu”, ģenerālsekretārs norādīja pēc deklarācijas parakstīšanas. „Šajā globalizētajā pasaulē ir arī citi izaicinājumi, tādi kā terorisms, pirātisms un kiberuzbrukumi. Jo vairāk mēs sadarbosimies, lai pret tiem cīnītos, jo vairāk mēs visi iegūsim”.

NATO un Austrālija ir vienojušies, ka to bruņotie spēki turpinās mācīties un strādāt kopā, lai Afganistānā iegūto pieredzi varētu lietderīgi izmantot arī turpmāk.

Deklarācija ir pirmā šāda veida vienošanās, ko NATO paraksta ar partnervalsti, tādejādi uzsverot Austrālijas nozīmi NATO acīs. Tā papildinās jau esošo Individuālās partnerības un sadarbības programmu un paredzēs apņemšanos abām pusēm meklēt regulāru politisku dialogu savstarpēji nozīmīgos drošības jautājumos.

Dokumentā abas puses vienojušās cieši sadarboties krīžu un konfliktu risināšanā, pēckonfliktu situācijās un atjaunošanā, humanitārās palīdzības sniegšanā un katastrofu seku novēršanā. 

Austrālija jau gandrīz desmit gadus cieši sadarbojas ar NATO, iesaistoties Starptautiskajos drošības un atbalsta spēkos (ISAF) Afganistānā. NATO vadītajos spēkos šobrīd piedalās 1550 Austrālijas karavīru, kas ir lielākais ne-NATO valsts ieguldījums šajā operācijā.

Rasmusens atzinīgi novērtēja Austrālijas neseno paziņojumu par gatavību uzņemties atbildību par Uruzganas provinci šā gada beigās. Viņš arī pateicās Austrālijas valdībai par lēmumu saglabāt savas saistības NATO operācijā Afganistānā arī pēc 2014.gada, kad Alianse paredzējusi mainīt tās lomu no kaujas uz Afganistānas nacionālo drošības spēku apmācību un atbalstu.

Pēc nato.int materiāliem.

Dalies ar šo ziņu