Nīderlande kļūst par NATO Kiberaizsardzības centra dalībvalsti

Sargs.lv

Nīderlande kļūst par NATO Kiberaizsardzības centra dalībvalsti

Parakstot pievienošanās līgumu, Nīderlande ir kļuvusi par jaunāko Igaunijā bāzētā NATO kopējā kiberaizsardzības izcilības centra dalībvalsti. Nīderlande ir jau trešā valsts, kas ir pievienojusies centram pēdējo 6 mēnešu laikā, pēc Polijas un ASV, kuras to paveica pagājušā gada novembrī.

„Tas ir liels pagodinājums uzņemt Nīderlandi kā jaunāko centra dalībvalsti”, ceremonijā norādīja centra direktors pulkvedis Ilmars Tamms. „Nīderlandes lēmums ir atzinība centra paveiktajam, un es ticu, ka nīderlandiešu dalība vēl vairāk uzlabos tā darbību. Tas būs ieguvums gan NATO, gan Nīderlandei, lai sasniegtu kopēju mērķi sadarbības kiberaizsardzības jautājumos uzlabošanā”.

Nīderlandes vēstnieks Igaunijā, Maurits Johems pauda atzinību, ka viņa valsts kopš šī brīža efektīvi piedalīsies centra ikdienas darbā. „Nav vajadzīgs diskutēt par tāda nozīmīga darba nepieciešamību un nozīmi kā kiberdrošības uzlabošana mūsu valstīs. Tas ir acīmredzami, ka šādu drošību, īpaši kiberjomā, var nodrošināt tikai ar labu starptautisku sadarbību”.

Nīderlandei kļūstot par Kiberaizsardzības centra atbalstītāju, tā dalībvalstu skaits ir pieaudzis līdz 11 valstīm. Katra dalībvalsts nosūta savus ekspertus darbam centrā un veic iemaksas tā budžetā. Bez Nīderlandes centrā darbojas arī Igaunija, Latvija, Lietuva, Vācija, Ungārija, Itālija, Polija, Slovākija, Spānija un ASV.

NATO kopējais kiberaizsardzības izcilības centrs Tallinā, Igaunijā, tika akreditēts 2008.gada 14.maijā. Centra mērķis ir uzlabot spējas, sadarbību un informācijas apmaiņu starp NATO, tās dalībvalstīm un partneriem kiberaizsardzības jautājumos. Centrs izstrādā mācību programmas, veic pētījumus, organizē pieredzes apmaiņu un sniedz konsultācijas kiberaizsardzībā.

Latvija ir viena no Kiberaizsardzības centra dibinātājvalstīm, kā arī darbam centrā ir nosūtījusi vienu ekspertu.

Pēc ccdcoe.org materiāliem.

Dalies ar šo ziņu