Vējonis un ģenerālis Palomeros pārrunā NATO karavīru klātbūtni reģionā

Nozares politika
Sargs.lv
Vējoņa vizīte

1. jūlijā aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis tikās ar NATO Transformācijas pavēlniecības komandieri ģenerāli Žanu Polu Palomero (Jean-Paul Paloméros), lai pārrunātu NATO Velsas samitu, drošības situāciju Eiropā pēc Ukrainas krīzes un NATO turpmākos plānus savas klātbūtnes nodrošināšanā reģionā.

Vējonis un ģenerālis Palomeros pārrunā NATO karavīru klātbūtni reģionā un stratēģiskās komunikācijas nozīmi

Aizsardzības ministrs ar komandieri vienojās, ka ļoti nozīmīgas Alianses klātbūtnes nodrošināšanā ir Latvijā rīkotās NATO mācības, piemēram, ikgadējās augstākā līmeņa mācības „Steadfast Pyramid” un „Steadfast Pinnacle”.

R. Vējonis uzsvēra, ka Baltijas valstīm pašreizējā situācijā ļoti nozīmīga būtu pastāvīga NATO karavīru klātbūtne reģionā.

Aizsardzības ministrs vakar piedalījās arī svinīgajā ceremonijā NATO Transformācijas pavēlniecībā Norfolkā, kur septiņas valstis parakstīja saprašanās memorandus par NATO izcilības centra stratēģiskās komunikācijas jautājumos izveidi Rīgā – tagad jau starptautiskā statusā.

Līdz ar Latvijas pārstāvi Norfolkā memorandus parakstīja arī Igaunijas, Itālijas, Lietuvas, Polijas, Lielbritānijas un Vācijas pārstāvji.

„Mūsdienās stratēģiskā komunikācija spēlē nozīmīgu lomu NATO politisko un militāro mērķu sasniegšanā,” sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, kurš darba vizītē apmeklē Norfolku. „21.gadsimtā stratēģiskā komunikācija ir ieguvusi jaunu nozīmi arī militārajā jomā. Krievijas un Ukrainas konflikts skaidri parāda, cik liela nozīme var būt informācijas kampaņai, lai gūtu priekšroku militārā konfliktā. Informācijas karš jeb cīņa par cilvēku sirdīm un prātiem mūsdienās kļūst arvien nozīmīgāks. Arī NATO operāciju kontekstā stratēģiskajai komunikācijai ir arvien svarīgāka loma. Tāpēc Latvijas iniciatīva veidot starptautisku izcilības centru palīdzēs Aliansei stratēģiskās komunikācijas spēju pilnveidošanā.”

Ģenerālis Ž.P. Palameros pateicās Latvijai par izrādīto iniciatīvu un norādīja, ka stratēģiskā komunikācija ir viena no nākotnes spējām, kuras attīstība ir būtiska NATO spējai nodrošināt mieru un drošību arī nākotnē.

Ģenerālis pauda pārliecību, ka jau tuvākajā laikā izcilības centram pievienosies vēl citas dalībvalstis, jo jau tagad ir skaidrs, ka centrs spēs sniegt būtisku ieguldījumu daudzu aktuālu jautājumu risināšanā.

R. Vējonis darba vizītē ASV uzturas no 30. jūnija līdz 8. jūlijam; 3.jūlijā viņš tiksies ar ASV aizsardzības ministru Čaku Heiglu.

Dalies ar šo ziņu