Ekspedīcija uz kuģi "Virsaitis" veiksmīgi noslēgusies

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
kuģis Virsaitis
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

4. septembrī Tallinas ostā notika svinīgā kuģa "Virsaitis" zvana nodošanas ceremonija, kurā piedalījās Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Igaunijas aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, Jūras spēku flotiles komandieris jūras kapteinis Rimants Štrimaitis un citas augstas amatpersonas.

Ekspedīcija uz kuģi "Virsaitis" veiksmīgi noslēgusies

Aizsardzības ministrs izteica pateicību Igaunijas un Somijas kolēģiem par kuģa atrašanu. "Šī ir ļoti nozīmīga diena, jo mūsu kuģa "Virsaitis" zvans atgriežas mājās, Rīgā, Kara muzejā. Tur tas palīdzēs stāstīt Latvijas Kara Flotes flagmaņkuģa stāstu mūsu bērniem," uzsvēra A.Pabriks. "Turklāt šis zvans liecinās ne tikai par mūsu pagātni, bet arī nākotni un mūsu ciešajām draudzības saitēm ar Igauniju un Somiju."

Igaunijas aizsardzības ministrs savā runā uzsvēra ilglaicīgo un veiksmīgo Igaunijas, Latvijas un Somijas sadarbību. "Es esmu gandarīts, ka šodien mēs varam atdot kuģa "Virsaitis" zvanu mūsu latviešu draugiem. Tas nozīmē, ka šis kuģis dzīvos mūžam un nekad netiks aizmirsts. Šis ir arī simbolisks brīdis Latvijas, Igaunijas un Lietuavas Jūras spēku sadarbībai, jo mēs visi kopā iznīcinām tās mīnas, kāda Otrā Pasaules kara laikā lika nogrimt ,,Virsaitim"."

"Esmu pagodināts būt klāt šajā simboliskajā notikumā, jo kuģa zvans ir kuģa dvēsele un tā šodien atgriežas Latvijā. Zvans ir kuģa balss, ar tiek dotas pavēles komandai, piemēram, paziņots par paugstinātu kaujas gatavību," uzsvēra NBS komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube. "Simboliski Latvija šodien atgūst mūsu pirmo flagmaņkuģi, kas liecinās arī par mūsu Jūras spēku vēsturi un pirmās Latvijas brīvvalsts karavīriem."

Somijas pārstāvis Jarmo Kusinens, kurš bija atvedis uz Igauniju kuģa "Virsaitis" zvanu, stāstot par to, kā kuģis "Virsaitis" tika atrasts, atminas 2005.gadu.

"Toreiz mūsu ūdenslīdēji uzdūrās kādam nogrimušam kuģim, un sākotnēji mums likās, ka tas ir kāds no PSRS kuģiem, T-206," stāsta J. Kusinens. "Mūsu ūdenslīdēji vairākkārt ienira pie atrastā kuģa, bet apstākļi bija ļoti sarežģīti un kuģi bija ļoti grūti identificēt. Tāpēc mēs izlēmām izcelt kuģa zvanu, lai noskaidrotu, kas tas ir par kuģi, un liels bija mūsu pārsteigums, ka tas izrādījās Latvijas Kara Flotes flagmaņkuģis "Virsaitis". Saskaņā ar somu reģistriem, šim kuģim bija jāatrodas netālu no Porkalas. Vēlāk mēs uzzinājām, ka kuģis bija evakuējis Padomju Krievijas karavīrus no Hanko pussalas kara bāzes, kad bija uzskrējis uz somu mīnas un nogrimis Somu līcī. Tikai tagad, pēc 70 gadiem, mums bija iespēja rekonstruēt šo notikumu."

"Es ceru, ka kādu dienu mēs varēsim pastāstīt "Virsaiša" stāstu visai pasaulei," piebilda J.Kusinens. Arī šajā zvana nodošanas ceremonijā un ekspedīcijā uz nogrimušā kuģa vraku piedalījās somu žurnālisti, kas uzņem filmu par Latvijas flagmani un tā atrašanu Somu līcī. Viņi pavēstīja, ka "Virsaiša" stāsts ir ļoti interesants tieši tāpēc, ka simbolizē mazas tautas likteni vēstures griežos. Arī "Virsaitis" ir Vācijā būvēts kuģis, kas bija Latvijas un pēc tam Padomju Savienības."

J. Kusinens izteica lielu pateicību Latvijas un Igaunijas pārstāvjiem par palīdzību kuģa identificēšanā. Tāpat tas nebūtu iespējams arī bez drosmīgamiem somu ūdenslīdējiem, kuru vidū bija arī Janne Suhonens un Anti Apunens no ,,Divers in the Dark,, kluba. Šie ūdenslīdēji saņēma arī Aizsardzības ministra Goda rakstu.

4.septembra ekspedīcijā uz Somu līcī nogrimušo Latvijas Kara flotes flagmani „Virsaitis” pie tā vraka tika novietota piemiņas plāksne, tādējādi izrādot godu kuģim un tā komandai par viņu ieguldījumu Latvijas Kara flotes izveidē. Ekspedīcija noritēja uz Latvijas Jūras spēku kuģa M-08 „Rūsiņš”.  Atbalstu ekspedīcijas nodrošināšanai sniedza arī Igaunijas Jūras spēki.

Jūras spēku flotiles kapelāns Viesturs Kalniņš aizlūdza par karavīriem jūras dzelmē. "Mēs novietojam šo piemiņas plāksni jūras dzelmē, lai tā kalpotu kā atgādinājums, ka šia vraks reiz bija Latvijas Kara Flotes flagmaņkuģis," kapelāns sacīja, iesvētot pāksni.

Ūdenslīdēji pēc atgriešanās uz kuģa ziņoja, ka uzdevums izpildīts 32:49, viņi iegremdējās 67 metru dziļumā, kas bija viena no retajām tik liela mēroga dziļūdens operācijām Baltijā. Uzdevumu veica seši Ūdenslīdēju skolas instruktori.

Pēc plāksnes piestiprināšanas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, NBS komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube un Jūras spēku flotiles komandieris jūras kapteinis Rimants Štrimaitis ielaida jūrā piemiņas vainagus bojā gājušajiem civilajiem un karavīriem, kas bija atradušies uz "Virsaiša" klāja.

Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka uz kuģa "Virsaitis" bija gan latvieši, gan Padomju Savienības karavīri, jo kuģa sākotnējā komanda tika daļēji saglabāta, tāpēc vaigani jūrā godina visu bojā gājušo karavīru piemiņu.

"Šodien mēs atrodamies tikai pāris simtu metru attālumā no "Virsaiša", bet kuģi mēs neredzm," sacīja kapelāns V. Kalniņš. "Mūs ar šo kuģi saista vēsturiskas saites, tam ir simboliska nozīme gan mūsu bruņoto spēku, gan valsts vēsturē. "Virsaitim" ir ļoti samezglota vēsture, tikpat samezglota, cik mūsu tautas vēsture pagājušajā gadsimtā. Šodien mēs pieminam visus, kas dienējuši uz šī kuģa un tos, kas bija uz "Virsaiša" tā pēdējā uzdevumā."

Jūras kapteinis R.Štrimaitis uzsver, ka "Virsaitis" tolaik bija izcils kuģis, aprīkots ar mīnu meklēšanas iespējām, pietiekoši moderns un labi apbruņots, apmēram tika pat liels kā "Rūsiņš", uz kura šodien tiek veikta ekspedīcija.

Dalies ar šo ziņu