Civilās institūcijas gatavojas mācībām „Baltic Host” un „Steadfast Jazz”

Latvijā
B15DF3C0D2654005BDAFF59331722972.jpg

Civilās institūcijas gatavojas mācībām „Baltic Host” un „Steadfast Jazz”

4. un 5.aprīli Nacionālajā aizsardzības akadēmijā notika seminārs, kurā civilās institūcijas, kas piedalās uzņemošās valsts atbalsta (UVA) sniegšanā, tika iepazīstinātas ar šā gada novembrī paredzēto militāro mācību „Baltic Host 2013” un „Steadfast Jazz 2013” plānošanas aspektiem.

Semināra laikā NATO Apvienotā karadarbības centra (Joint Warfare Centre) pārstāvji dažādu ministriju un civilo institūciju pārstāvjus informēja par mācību scenāriju un plānošanas gaitu. Latvijas Universitātes profesore Žaneta Ozoliņa iepazīstināja ar aktuālajiem drošības izaicinājumiem, savukārt Aizsardzības ministrijas pārstāvji informēja par normatīvajiem aktiem, kas saistīti ar mobilizāciju un uzņemošās valsts atbalsta sniegšanu. Semināra dalībniekiem bija iespēja arī ar praktiskiem uzdevumiem pārbaudīt spējas materiālo rezervju un tautsaimniecības objektu izmantošanā ārkārtas vai izņēmuma stāvokļa gadījumā.

Seminārā piedalījās pārstāvji no Aizsardzības, Ārlietu, Ekonomikas, Iekšlietu, Satiksmes, Tieslietu un Veselības ministrijas, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts robežsardzes, Valsts vides dienesta, Valsts ieņēmuma dienesta Muitas pārvaldes, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Civilās aviācijas aģentūras.

   

Šis bija jau ceturtais seminārs, kas tiek organizēts ar mērķi uzlabot civilo institūciju iesaisti un sadarbību UVA sniegšanā, kas tiks pārbaudīta un trenēta arī rudenī plānotajās militārajās mācībās.

Uzņemošās valsts atbalsts ir civilais un militārais atbalsts, ko miera laikā, krīzes vai kara apstākļos uzņemošā valsts sniedz sabiedroto spēkiem un organizācijām, kuri atrodas valsts teritorijā, veic operāciju tajā vai šķērso to. Šāda veida operācijā līdztekus aizsardzības nozarei ir iesaistītas arī vairākas civilās institūcijas un privātās organizācijas. Lai uzlabotu visu iesaistīto pušu sadarbību, nepieciešama regulāra apmācība.

Kā ziņots, Latvija šogad vadīs uzņemošās valsts atbalsta mācības „Baltic Host 2013”, kuru mērķis ir pilnveidot Baltijas valstu aizsardzības nozares un civilo institūciju sadarbību uzņemošās valsts atbalsta operāciju laikā, proti, uzņemot sabiedrotos spēkus valstīs. Mācības kopš 2009.gada Baltijas valstīs norisinās katru gadu un pēc rotācijas principa tās vada kāda no Baltijas valstīm.

Šogad „Baltic Host 2013” tiks piesaistītas un notiks vienlaicīgi ar NATO Reaģēšanas spēku (NATO Response Force) mācībām „Steadfast Jazz”, kuras būs apmēra ziņā plašākās NATO mācības, kādas ir notikušas kopš 2006.gada. Mācības norisināsies Baltijas valstīs un Polijā, bet Latvijā atradīsies mācību apvienotais štābs.

Dalies ar šo ziņu