Vēsturisks brīdis — sākam apgūt bruņutehniku

NBS
Taivo Trams
NBS
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku vēsturē aizsācies jauns posms — 15. februārī Ādažu bāzē sākās pirmais kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas vadīšanas un apkopes kurss.

Vēsturisks brīdis — sākam apgūt bruņutehniku

Šī notikuma nozīmi uzsvēra visi tā dalībnieki — Latvijas bruņotie spēki pirmo reizi sāk praktiski attīstīt paši savu motorizētās bruņu tehnikas kompetenci.

«Svarīgākais — tā ir mūsu tehnika!»

Sveicot apmācības kursa svinīgās atklāšanas dalībniekus, Nacionālo bruņoto spēku komandiera vietnieks, Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Juris Zeibārts uzsvēra — pašlaik tiek sperts nākamais nopietnais solis bruņoto spēku attīstībā, solis tuvāk noteiktajam mērķim — Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijai. Šis ceļš nav ātrs, atgādināja J. Zeibārts, jo, izvērtējot Latvijas bruņoto spēku vajadzības, 2012. gadā tika pieņemts galīgais lēmums par bruņutehnikas iegādi. 2014. gadā tika noslēgts līgums ar piegādātājiem no Lielbritānijas, un 2015. gadā saņemtas pirmās mašīnas apmācību vajadzībām, bet jau šogad ir gaidāmas modernizēto un atbilstoši aprīkoto bruņumašīnu piegādes.

J. Zeibārts arī augstu novērtēja instruktoru un nākamo bruņutehnikas vadītāju motivāciju un ieinteresētību, pieņemot jaunos izaicinājumus.

Īpaši svarīgi ir tas, ka NBS karavīri sāk mācīties izmantot un apkopt tehniku, kas ir mūsējā, iegādāta atbilstoši mūsu operacionālajām prasībām. «Protams, mūsu karavīriem jau ir bijusi bruņutehnikas vadīšanas pieredze operāciju rajonos, bet tā ir tehnika, ko mēs esam saņēmuši no saviem sabiedrotajiem. Šīs mašīnas ir Latvijas bruņoto spēku tehnika, tāpēc šis datums ir tik svarīgs mūsu armijas vēsturē,» uzsvēra J. Zeibārts.

Plašs apgūstamo prasmju klāsts

Apmācības kurss ilgs piecas nedēļas, un tā laikā karavīri apgūs iemaņas, kas nepieciešamas, lai vadītu šo tehniku un veiktu nepieciešamās tehniskās apkopes un remontdarbus, stāsta NBS Kājnieku skolas Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas daļas priekšnieks majors Uldis Gūtmanis. Apmācība tiks veikta uz viena modeļa bruņumašīnām, taču to vadības sistēma ir universāla un tiek izmantota visos iepērkamajos bruņutehnikas modeļos.

Kursa laikā karavīri apgūs mašīnu ekspluatācijas noteikumus, drošības noteikumus un tehnisko uzbūvi, mācīsies vadīt šo tehniku pa šķēršļotu apvidu un koplietošanas ceļiem, kā arī veikt bruņumašīnu transportēšanu. Pagaidām ir izstrādāti bruņumašīnu vadīšanas un apkopes, ekipāžas komandiera un tēmētāja kursi, maijā sāksies arī šaušanas apmācība. Pēc kursa pabeigšanas un visu pārbaudījumu nokārtošanas karavīri atgriezīsies savās vienībās, kur gaidīs tehnikas ierašanos, lai tad sāktu pildīt savus tiešos pienākumus — atbildētu par šīs tehnikas ekspluatāciju, apkopi un remontiem, paskaidro majors Uldis Gūtmanis. 2016. gada laikā ir plānots apmācīt 36 bruņutehnikas vadītājus un 20 komandierus.

Mūsu karavīriem laba sagatavotība

Seržants Sergejs Kolosovs ir viens no instruktoriem, kuri Lielbritānijā apguva bruņumašīnu izmantošanas teorētiskās un praktiskās apmācības kursu, kas ilga no 2014. gada augusta līdz 2015. gada jūnijam. Šajā laikā apgūts kopumā piecas nedēļas ilgušais bruņumašīnu vadīšanas un apkopes kurss, kā arī trīs nedēļas ilgais komandiera kurss. Viņš ir ļoti apmierināts ar iegūtajām zināšanām. «Bija ļoti interesanti, man tas bija kaut kas jauns. Patika arī kursa saturs un pasniegšanas veids,» atzīst S. Kolosovs. Lielbritānijā apgūtās prasmes tiks nodotas mūsu karavīriem, izmantojot tās pašas apmācības metodes.

S. Kolosovs uzskata, ka kursam atvēlētais laiks bijis pietiekams un ļāvis pilnībā apgūt nepieciešamās prasmes. Noderējis arī tas, ka visi kursu apguvušie Latvijas karavīri bijuši ar labām priekšzināšanām un izvēlēti pēc rūpīgas atlases. «Mūsu karavīri ir diezgan labi sagatavoti un viegli uztver vielu. To atzina arī britu instruktori, viņi arī augstu novērtēja Latvijas pārstāvju labās tehnikas vadīšanas iemaņas — starp instruktoriem ir cilvēki ar vairāku gadu pieredzi gan kā tehnikas vadītāji, gan instruktori. Var teikt, ka jaunais, ko mēs apguvām, bija specifiskās zināšanas tieši par šo tehniku. Mēs visi esam tehniski cilvēki, kas savās apakšvienībās bijuši atbildīgi par autotransportu,» stāsta S. Kolosovs.

Piecas dažādas kaujas mašīnas

Jaunās bruņutehnikas apguvei Ādažu poligonā ir izveidota īpaša šķēršļu josla, paredzēts iegādāties arī simulatorus šaušanas un taktikas vingrinājumu izpildei. Kā jau vēstīts, Latvija no Lielbritānijas iegādājās vairāku veidu bruņumašīnas ar kāpurķēdēm, tostarp izlūkošanas kaujas mašīnu «Scimitar», kas apbruņota ar 30 mm lielgabalu un varēs neitralizēt pretinieka bruņutehniku, ieskaitot arī vieglos tankus, līdz pusotra kilometra attālumā. Tiks iegādāti arī bruņutransportieri «Spartan», kas aprīkoti ar 7,62 mm ložmetēju, kā arī kaujas vadības nodrošināšanas bruņutransportieri «Sultan», kas arī ir aprīkoti ar kaujas vadības sistēmu un 7,62 mm ložmetēju transportlīdzekļa aizsardzībai.

Kopā ar šīm kaujas mašīnām tiks iegādāti arī evakuācijas un remonta bruņutransportieri «Samson» (7,62 mm ložmetējs), aprīkoti ar vinčām un nepieciešamo vienkāršākā remonta veikšanai bojātajai tehnikai notikuma vietā, un medicīnas bruņutransportieri «Samaritan» ar pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanas aprīkojumu, kuri varēs pārvadāt četrus guļošus ievainotos. Kopā šīs tehnikas vienības veido vienotu kompleksu, kas spēj nodrošināt visas būtiskākās kaujas funkcijas.

Dalies ar šo ziņu