Bruņotie spēki pilnveido kaujas formas tērpu un ievieš tam otru maskēšanas rakstu

NBS
Sargs.lv
MultiLATPAT
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Turpinot karavīra individuālās aizsardzības sistēmas ieviešanu, bruņotie spēki ir pilnveidojuši kaujas formas tērpa komplektu, kā arī ieviesuši tam otru maskēšanas rakstu - “MultiLATPAT”, kurā dominē brūna, zaļa un haki krāsa.

Bruņotie spēki pilnveido kaujas formas tērpu un ievieš tam otru maskēšanas rakstu

Noslēdzoties iepirkuma konkursam, ir sākta arī tā šūšana un piegāde, lai jau nākamgad karavīriem un zemessargiem sāktu vienlaikus nodrošināt kaujas formas tērpa komplektus ar divu veidu maskēšanas rakstiem.

Pilnveidošana veikta, ņemot vērā karavīru pieredzi, kas gūta operāciju rajonos, militārās mācībās un ikdienas treniņos, kā arī ņemot vērā militārās tekstilrūpniecības tehnoloģiju attīstības tendences un strauji mainīgo ģeopolitisko situāciju Eiropas reģionā. Pilnveidošanu lietošanas laikā paredz arī Ministru kabinetā 2006. gada nogalē apstiprinātā koncepcija par pilnīgi jauna veida karavīru individuālās aizsardzības sistēmas ieviešanu bruņotajos spēkos, kuru pakāpeniski sāka ieviest 2007. gadā.

Pilnveidojumi karavīra individuālās aizsardzības sistēmu komplektējošās daļās veikti, bruņotajiem spēkiem sadarbojoties ar pasaules militārās industrijas vadošajiem uzņēmumiem “SAAB Barracuda”, “NFM”, “GORE-TEX”, “CARRINGTON”, “SNUGPAK, “BATES”, kā arī Latvijas uzņēmumu “SCR-BRASA” un Rīgas Tehnisko universitāti.

Līdzšinējam kaujas formas tērpa komplektam ir veiktas vairākas izmaiņas tā konstrukcijā. Tāpat tam ir paaugstināta uguns noturība, samazinot iespējamā apdeguma laukumu un līmeni, kas var rasties karavīram atklātas liesmas termiska vai sekundāra, piemēram, pēc munīcijas sprādziena radītas degšanas, un arī netīša apdraudējuma gadījumā.

Kaujas formas tērpa komplektam ir uzlabota arī fizioloģiskā kvalitāte, nodrošinot augstākas siltumizolācijas, ūdens tvaika pretestības un gaisa caurlaidības spējas, kuras savukārt samazina iespējas gūt siltuma dūrienu. Ir paaugstināta arī biomehānikas un neirodinamikas kvalitāte.

Veikti arī maskēšanas plaša elektromagnētiskā spektra uzlabojumi, un tieši tuvā un tālā infrasarkanā (termālā) spektrālajā, kā arī vizuālā diapazonā, ieviešot otru maskēšanas rakstu “MultiLATPAT”.

2006. gadā izstrādāto unikālo maskēšanas rakstu “LATPAT” ieviesa ar nolūku vizuāli maskēt karavīru pilsētas vidē un starptautisko operāciju reģionos dienā un naktī, kā arī nodrošināt gan tikai noteikta līmeņa vizuālo maskēšanu mežainā teritorijā Latvijā. “MultiLATPAT” nodrošinās pilnu operacionālās darbības vizuālo maskēšanu gan Eiropas, gan arī tajos operāciju reģionos, kur būs nepieciešams izmantot kaujas formas tērpa komplektu ar dominējošu brūno, zaļo un haki krāsu.

Maskēšanas raksti “LATPAT” un “MultiLATPAT” ir starptautiski patentēti.

Maskēšanas raksta “MultiLATPAT” izveidi, sadarbojoties ar Zviedrijas uzņēmumu “SAAB Baracuda” un Norvēģijas uzņēmumu “NFM”, bruņotie spēki sāka 2011.gadā, pirmajā posmā izstrādājot 25 raksta paraugus, un, pielietojot matemātiskās apstrādes metodes, no ekspertu rezultātiem atlasot vienu paraugu, kas pēc ekspertu viedokļiem vistuvāk atbilda universāla raksta nosacījumiem.

Otrajā posmā izvēlēto raksta paraugu testēja lauka apstākļos, ar nolūku koriģēt tā parametrus – krāsu procentuālo sadali un krāsu koordinātas raksta robežās. Testēšana notika Latvijā, Polijā, Zviedrijā, Izraēlā, Mali, Afganistānā un Malaizijā.

Kaujas formas tērpa komplekts papildināts arī ar jaunām daļām speciālo operāciju kaujiniekiem, kā arī snaiperu un izlūkvienību karavīriem. Izmaiņas, tostarp izvērtējot arī konstatētos defektus, ir veiktas arī bruņu/uzkabes sistēmai „Bear II”.

Kopumā šie uzlabojumi kaujas laukā padara karavīru vēl grūtāk pamanāmu ar moderniem novērošanas līdzekļiem.

“Iespēja izvēlēties gadalaikam vai operācijas rajonam piemērotāko kaujas formas tērpa maskēšanās rakstu, padarīs karavīru un vienību daudz aizsargātāku kaujas apstākļos,” uzver Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Noslēdzoties iepirkuma konkursam, ir sākta arī pilnveidotā kaujas formas tērpta komplekta daļu šūšana un piegāde, lai jau nākamgad karavīriem un zemessargiem sāktu vienlaikus nodrošināt kaujas formas tērpa komplektus ar divu veidu maskēšanas rakstiem.

Maskēšanas rakstā “MultiLATPAT” izgatavos kaujas formas tērpa komplekta jaku, bikses un cepuri, lietus kostīmu un speciālo operāciju kaujiniekiem, kā arī snaiperu un izlūkvienību karavīriem paredzētās komplekta daļas. Šajā rakstā izgatavos arī bruņu/uzkabes sistēmas „Bear II” uzkabes un bruņuvesti, lielo un uzbrukuma mugursomu, kā arī bruņu cepures pārvalku. Pārējās karavīra individuālās aizsardzības sistēmas daļas saglabās līdzšinējo krāsu.

Pāreja uz kaujas formas tērpa komplektiem ar divu veidu maskēšanas rakstiem bruņotajos spēkos notiks pakāpeniski, un pirmās “MultiLATPAT” nākamā gada pavasarī saņems regulāro spēku operacionālās vienības, kā arī Zemessardzes paaugstinātas kaujas gatavības apakšvienības. Visus karavīrus un zemessargus ar abu maskēšanas rakstu formas tērpiem plānots nodrošināt līdz 2018.gadam.

Vienlaikus “LATPAT” un “MultiLATPAT’ lietos, tikai pildot operacionālos un mācību uzdevumus. Savukārt ikdienā “LATPAT” lietos kā ziemas, bet “MultiLATPAT” kā vasaras formas tērpu, pāreju no viena uz otru nosakot ar garnizona priekšnieka pavēli.

“Esmu gandarīts, ka varēsim pabeigt vienota kaujas formas tērpa ieviešanu bruņotajos spēkos – gan regulārajos spēkos, gan Zemessardzē un rezervē,” sacīja bruņoto spēku komandieris. “Vienlaikus šis ir viens no standartizācijas procesiem, kurus veicam bruņotajos spēkos,” norādīja ģenerālleitnants Raimonds Graube, atgādinot, ka bruņotie spēki turpina ieviest arī vienotus strēlnieku ieroču un apmācību programmu standartus.

2014. gada nogalē bruņoto spēki sāka arī pārēju uz vienotu kaujas formas tērpu, līdzšinējā lauka formas tērpa vietā zemessargi sāka saņemt kaujas formas tērpu, kādu jau vairākus gadus nēsā regulāro spēku karavīri. Līdzšinējā zemessargu ASV parauga lauka forma, kuru izmanto kopš 1995.gada, nenodrošina operacionāli taktiskās vajadzības.

Līdz ar jaunās karavīra individuālās aizsardzības sistēmas ieviešanu bruņotie spēki atteicās no tās daļu nomaiņas, beidzoties noteiktajam lietošanas termiņam, šo kārtību aizstājot ar komplektējošo daļu nomaiņu to nolietošanās vai bojāšanas gadījumā, kas būtiski samazināja nepieciešamību iegādāties vai šūt jaunas sistēmas daļas.

Bruņoto spēku kaujas formas tērpa komplekts ir daļa no karavīra individuālās aizsardzības sistēmas, kuru veido arī bruņu/uzkabes sistēma „Bear II”, kaujas formas tērpa auksta, silta un īpaši silta laika zābaki, kā arī bruņu cepure un komplekts aizsardzībai pret masu iznīcināšanas ieročiem. Savukārt kaujas formas tērpa komplekts sastāv no triju līmeņu apakšveļas, vēsā laika kostīma, formas tērpa jakas, biksēm un cepures, lietus kostīma, ziemas virsjakas, īpaši auksta laika kostīma, vēsa/auksta laika cimdiem un cepures.

Tas nodrošina plaša spektra operacionāli taktiskās prasības – tam ir mazāka masa, modelējot sastāvdaļu komplektāciju, tas nodrošina karavīra kaujas spēju temperatūras diapazonā no -30 grādiem līdz +50 grādiem.

Kaujas formas tērpā izmantotas jaunākās militārās tekstilrūpniecības tehnoloģijas, patentēti materiāli un furnitūra, kādu izmanto arī citu NATO dalībvalstu bruņotie spēki. Viss nepieciešamais - materiāls, furnitūra, kā arī daļa no jau gatavām komplekta sastāvdaļām - tiek piegādāta pa tiešo no ražotājiem. Savukārt tās komplekta daļas, kuras nepieciešams šūt, tiek šūtas pie Latvijas uzņēmēja un to veic stigrā režīmā cietumā „Brasa”, uzņēmumā nodarbinot ieslodzītos.

Karavīra individuālās aizsardzības sistēma līdz noteiktam līmenim aizsargā karavīru no mākslīgajiem un dabīgajiem apdraudējuma faktoriem, ar ko karavīrs var sastapties mūsdienu karadarbības apstākļos. Sistēma izmanto aizsardzības slāņu kopumu, ko karavīrs atkarībā no veicamā uzdevuma uzvelk vai noņem, kā arī savstarpēji modulē, lai panāktu visefektīvāko slāņu kombināciju konkrēta uzdevuma izpildei, nodrošinot sev zināmu komforta līmeni un drošības sajūtu.

Dalies ar šo ziņu