Starptautisko mācību „Saber Strike 2015” dalībnieki Ādažu poligonā trenējās veikt plānotu uzbrukumu

Militārās mācības
Sargs.lv
Saber Strike
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

9. jūnijā starptautisko mācību „Saber Strike 2015”  dalībnieki Ādažu poligonā trenējās veikt ātro un plānoto uzbrukumu, kurā piedalījās gan Sauszemes un Gaisa spēki, gan karavīri un  zemessargi.

Starptautisko mācību „Saber Strike 2015” dalībnieki Ādažu poligonā trenējās veikt ātro un plānoto uzbrukumu

Plānoto uzbrukumu veica Sauszemes spēku Kājnieku brigādes karavīri -  Baltijas bataljona  Latvijas rota.  Rotas komandieris ir  virsleitnants Arnis Mežals, kurš ir arī Sauszemes spēku 2. kājnieku bataljona 2. kājnieku rotas komandieris.

Rotas uzbrukuma uzdevums bija – ieņemt un noturēt pretinieka pozīcijas, kā arī izlaist tām cauri citas savu spēku vienības. Sākumā daļa rotas karavīru, iesaistot Igaunijas armijas atbalstu,  veica māņu  manevru, lai novērstu pretinieka uzmanību no galveno spēku tuvošanās. Pēc uzdevuma rotas komandieris  bija gandarīts par paveikto un atzina, ka uzbrukumu bija viegli realizēt, arī lielā mērā pateicoties mācībās iesaistītajiem trīs ASV Gaisa spēku helikopteriem „Black Hawk”, kas ļāva sadalīt spēkus un ātri pārvietot viņa rotas karavīrus uz vietu, no kuras sākt uzbrukumu. Tas parādīja, ka arī vieglie kājnieki var iegūt ātrumu un agresivitāti. "Neskatoties uz to, ka sinhronizācija bija liela, plāns bija supervienkāršs un būtu ārkārtīgi grūti kļūdīties ar visiem pieejamiem resursiem", teica Mežals.

Šis plānotais uzbrukums bija pirmais uzdevums, ko veica Baltijas bataljona Latvijas rota šajās mācībās. Uzdevums tika izpildīts veiksmīgi -  pretinieka pozīcijas tika aplenktas un ieņemtas.

Mācību dalībniekus visu uzdevuma norises laiku rūpīgi vērot bija uzdots vairākiem Igaunijas karavīriem. Viņi izteica atzinību par veikto uzbrukumu. Vērtējumam ir liela nozīme, jo vingrinājuma laikā notiek Baltijas bataljona nacionālā līmeņa sertificēšana dalībai NATO Reaģēšanas spēkos.

Nosacīta pretinieka lomā bija iejutušies Zemessardzes 27. kājnieku bataljona zemessargu vads. Viņiem  tā nebija šīs dienas pirmā kauja. Pirms tam,  viņiem nācās atvairīt Karaliskā Gurku pulka (Royal Gurkha Rifles) 2.bataljona rotas karavīrus, kas veica ātro uzbrukumu.  Zemessargiem tā bija unikālā pieredze, jo Gurku pulka karavīrus Lielbritānijas Bruņotajos spēkos rekrutē no Nepālas. Karavīri, kas auguši Himalaju kalnos, ir īpaši piemēroti vieglo kājnieku uzdevumu pildīšanai. Aizstāvēšanos latviešiem sarežģīja tas, ka uzbrucēji sazinājās nepāliešu valodā. Tomēr viens no zemessargiem beigās atzina, ka otrā kauja – ar latviešiem - tomēr esot bijusi interesantāka, jo noritējusi ilgāk un tā bijusi izvērstāka.

Ātrais uzbrukums nozīmē, ka kontakts ar pretinieku ir negaidīts un vienība izlemj uzbrukt, sagatavojoties ātri,  minimāli plānojot un koordinējot. Plānotais uzbrukums ietver detalizētu taktisko plānošanu.

10. jūnijā mācību dalībnieki – latvieši un norvēģi, iesaistoties papildspēkiem-  turpinās veikt plānotos uzbrukumus.

Dalies ar šo ziņu