Latvijas speciālisti apmāca sabiedrotos Eiropā modernākajā tuvā gaisa atbalsta kontroles trenažierī

NBS
Sargs.lv
apmācība
Foto: Foto: Rekrutēšanas un jaunsardzes centrs

Ādažu bāzē noslēdzās kārtējās Baltijas valstu un Polijas bruņoto spēku gaisa atbalsta kontroles vienību mācības, kurās Latvijas bruņoto spēku speciālisti sadarbībā ar kolēģiem no ASV Lietuvas, Igaunijas un Polijas gaisa atbalsta kontrolierus apmācīja visjaunākās paaudzes trenažierī, kas pagaidām ir vienīgais Eiropā, bet ASV, kas ir šīs specialitātes izveidotāji, - tikai nepilns desmits.

Latvijas speciālisti apmāca sabiedroto valstu karavīrus Eiropā modernākajā tuvā gaisa atbalsta kontrolieru trenažierī

Latvijas tuvā gaisa atbalsta kontrolieru apmācības trenažieris 2014. gada nogalē ir iegādāts par ASV ārvalstu militārā finansējuma līdzekļiem. Šajā simulācijas sistēmā var apmācīt arī apvienotā uguns atbalsta priekšējos novērotājus, kas ir gaisa atbalsta kontroliera palīgi tādos gadījumos, kad gaisa atbalsta kontrolieris neredz mērķi vai neatrodas attiecīgajā vietā kaujas laukā.

Trenažieris palīdz apmācāmajai auditorijai veikt visus uzdevumus, ko viņi veiktu kaujas laukā. Izmantojot simulatoru, tiek ietaupītas izmaksas lidmašīnu degvielai un munīcijai, kā arī daudzām citām pozīcijām.

Simulācijas sistēmu izmantošana karavīru apmācībā palīdz ne tikai pilnveidot iemaņas, bet arī būtiski samazina apmācībai nepieciešamos finanšu līdzekļus. Kaujas munīcijas un tehnikas izmantošanu aizstājot ar simulācijas sistēmām, apmācībai paredzētos izdevumus var samazināt pat par vairākiem desmitiem reižu.

Latvija ir pirmā no Baltijas valstīm, kas sāka tuvā gaisa atbalsta kontrolieru un apvienotā uguns atbalsta priekšējā novērotāju spējas izveidošanu un karavīru apmācību, tostarp izmantojot simulācijas sistēmas, tādējādi mūsu karavīri ir krietni pussoli priekšā Lietuvas un Igaunijas kolēģiem. 

Latvijas karavīri jau vairākus gadus Polijas Gaisa spēku akadēmijā palīdz sabiedrotajiem gūt zināšanas un iemaņas apvienotajā uguns atbalstā, tas ir,  gaisa atbalsta koordinēšanu, darbu ar lidmašīnām, jūras un sauszemes artilēriju, nodrošinot kaujas atbalstu sauszemes vienībām.

Baltijas valstu un Polijas sadarbība gaisa atbalsta kontroles vienību līmenī ir būtiska arī no resursu ietaupīšanas viedokļa lidaparātu izmantošanas dēļ, gan savietojamības uzlabošanai.

Dalies ar šo ziņu