Latvijas izlūki vada multinacionālas vienības

NBS
Taivo Trams
Latvijas karavīri

Mācību «Steadfast Jazz» laikā Nacionālo bruņoto spēku izlūku vienība piedalījās lauka vingrinājumos Polijā. Mācību laikā mūsu izlūkiem bija lieliska iespēja savas zināšanas pārbaudīt īstiem kaujas apstākļiem maksimāli pietuvinātos apstākļos, kā arī pārliecināties, ka mēs lieliski saprotamies un varam sastrādāties ar mūsu partnervalstu karavīriem.

Latvijas izlūki vada multinacionālas vienības

Gatavošanās praktiskajiem vingrinājumiem Polijas poligonā «Dravsko Pamorskie», kas ir lielākais poligons Eiropā, sākās jūnijā, kad notika arī pirmā plānošanas sanāksme par praktiskiem, konkrētiem jautājumiem — nepieciešamo ekipējumu, autotransportu, vajadzīgajiem speciālistiem un finansēm, stāsta kapteinis Agris Robežnieks.

No Latvijas «Steadfast Jazz» lauka vingrinājumos piedalījās 31 cilvēks — ne tikai izlūki, bet arī operāciju plānošanas un koordinēšanas virsnieki štābā, tehniskais personāls no rotas un snaiperi. Sadarbība ar partnervalstu karavīriem Polijas poligonā mācību laikā devusi iespēju visā pilnībā pārbaudīt savas spējas, taktiku un ekipējumu. «Pats ar izlūkiem strādāju jau kopš 1997. gada. Līdz šim mums lielākoties ikdienā ir bijis darbs, darbs un darbs, un fragmentāri — mācības, bet šoreiz Polijā bija iespēja trenēties specifiskajā izlūku darbā kopā ar kolēģiem no Lietuvas, Polijas, Igaunijas, Vācijas un ASV.»

 Labākā atziņa un vienlaikus arī lielākais sasniegums pēc mācībām ir secinājums, ka mūsu izlūki ir sagatavoti vismaz tikpat labā līmenī kā citu mācību dalībvalstu speciālisti. Visu iesaistīto valstu pārstāvji pēc «Steadfast Jazz» rezumējuši — mācībās iesaistītās vienības un karavīri, par spīti valodas atšķirībām, savstarpēji ir lieliski sapratušies un var darboties kā vienota NATO komanda, strādājot gan nacionālās, gan jauktās vienībās. «Radio sakari, taktika, apzīmējumi, komandas, procesi, pat uzdevuma laikā izmantotie žesti un zīmes — viss ir saprotams bez problēmām,» uzsver A. Robežnieks.

Kā zināms, Polijā tika izspēlēts scenārijs, kurā Igaunijai no ziemeļiem uzbrūk valsts Botnija, kam ar mūsu ziemeļu kaimiņiem ir teritoriālas domstarpības. Igaunijai palīgā dodas NATO dalībvalstis. Vienā no vingrinājumiem Latvijas izlūku vienība veica teritorijas izlūkošanu, gatavojot igauņu un amerikāņu uzbrukumu pretiniekam. Pēc vingrinājuma igauņi atzinuši — uzdevums paveikts tieši tā, kā tas būtu, strādājot ar pašu izlūku vienību. «Vingrinājuma laikā mēs uzbrucējiem visu izstāstījām, pievedām pie pretinieka un vēl izkārtojām pozīcijās. Visas darbības ir standartizētas. Mēs tās apgūstam katrs savā valstī, bet brīdī, kad tās jāizmanto kopīgā darbā, tas ļoti palīdz. Arī ASV mums bija piekomandējušas savus cilvēkus, un arī ar viņiem mēs lieliski sapratāmies,» stāsta kapteinis A. Robežnieks.

 Potenciāli lielākā problēma šāda mēroga mācībās nav valodas prasme, jo angļu valodu pietiekami labā līmenī prot visu NATO dalībvalstu karavīri, par virsniekiem nemaz nerunājot. Nelielās atšķirības taktiskajos risinājumos, apzīmējumos, komandu un sakaru sistēmās mācību laikā novērstas. Kādā no vingrinājumiem mūsu izlūki bez problēmām koordinējuši ASV un Igaunijas mīnmetēju vadu uguni. Citā apvidus izlūkošanas uzdevumā atbilstoši scenārijam mūsu vienībā bija ievainotie, kas steidzami jāevakuē, bet pašiem nebija iespējas to nodrošināt. Tuvākā vienība, kas to varētu izdarīt, bijuši amerikāņi — viņi arī nodrošinājuši medicīnisko atbalstu un «sašauto» karavīru evakuēšanu tālākas palīdzības sniegšanai.

Arī šajā gadījumā visi lieliski sapratās — amerikāņu mediķi pareizi novērtēja to palīdzību, kas jau bija sniegta mūsu «ievainotajiem», un precīzi veica nepieciešamās tālākās darbības.

Kapteinis A. Robežnieks secinājis, ka arī viņu snaiperi izmanto līdzīgas aprēķinu sistēmas un vienību ekipējums ir savstarpēji savietojams.

 «Mācībās pārbaudījām savas spējas un ekipējumu gandrīz reālas karadarbības apstākļos, izmēģinājām dažādus taktiskos procesus. Protams, arī parādījām sevi un savu sagatavotību partneriem,» rezumē A. Robežnieks. Latvijas pārstāvju veikuma labais no-vērtējums ir arī saņemtie uzaicinājumi piedalīties turpmākajās mācībās valstīs, ar kuru karavīriem bija izdevība strādāt kopā «Steadfast Jazz» laikā.

Dalies ar šo ziņu