Latviešu gaisa atbalsta kontrolieri pilnveido prasmes Mičiganā

NBS
Pēc Gaylord Herald Times raksta materiāliem
JTAC
Foto: Foto: Mičiganas Nacionālā gvarde

Karavīrs ar segvārdu „Ice Boy” no poligona torņa perfektā angļu valodā dzied Ziemassvētku korāli,  kamēr virs galvas traucas kaujas lidmašīnas. 

Latviešu gaisa atbalsta kontrolieri pilnveido prasmes Mičiganā

Karavīra segvārds un izvēlētā melodija lieliski sader ar ceturtdienas sniegu, kas ieputina priekšposteni. Latviešu karavīrs kopā ar abiem biedriem šādos laika apstākļos jūtas kā mājās, jo viņa dzimtenē, kas atrodas 4000 jūdžu attālumā, novembrī šādi sniegputeņi ir bieža parādība.

Ice Boy īstais vārds ir Lindars. Viņš kopā ar dienesta biedriem Modri un Ingu ir Latvijas gaisa atbalsta kontrolieri, kas Mičiganā trenējas tuvā gaisa atbalsta izsaukšanai kaujas laukā. Apmācību puiši pabeidz 8. novembrī.

Pulkvežleitnants Toms Broks uzsver, ka šāda divu valstu sadarbība ir unikāla un aizsākusies pirms pieciem gadiem. Drīz pēc tam arī citi štati uzsāka sadarbību ar Eiropas valstīm – Ohaio ar Ungāriju, Merilenda ar Igauniju – lai kopīgi trenētos saskaņā ar NATO standartiem.

„Gandrīz visām ASV Gaisa spēku gvardēm ir savas partnervalstis,” uzsver pulkvežleitnants. „Mičigana bija pirmais štats, kas uzsāka šādu iniciatīvu, un paraugs citiem.”

Viens no Latvijas gaisa atbalsta kontrolieriem ar iesauku „Santa” (iesaukas tiek  dotas, lai pasargātu karavīru identitāti), bija viens no pirmajiem, kas piedalījās partnerības projektā ar Mičiganu. Santa ir dienējis Afganistānā kopā ar Latvijas Speciālo uzdevumu vienību un cīnījies kopā ar amerikāņiem.

„Latviešu gaisa atbalsta kontrolieri var lieliski sadarboties ar jebkuru NATO pilotu,” viņš saka, uzsverot, ka gaisa atbalsta kontrolieriem jāatbilst konkrētiem standartiem, tostarp ļoti labi jārunā angliski.

Gaisa atbalsta kontrolieri – tādi kā Ice Boy un Santa – ar rāciju sazinās ar pilotiem, lai identificētu mērķus un norādītu koordinātes, savukārt A-10 „Thunderbolts” var bombardēt, palaist raķetes un šaut ar „Gatling”. Šāds tuvā gaisa atbalsts ir ļoti nozīmīgs kājniekiem.

Poligonā atrodas tanki, bruņumašīnas un civilie automobiļi, pat veseli ciemati ar lielām mājām un futbola laukumiem, kas simulē moderno kaujas lauku. Turklāt no poligona laiku pa laikam tiek izšautas raķetes, kas mērķētas uz lidmašīnām – kā īstā kaujā.

Kad nenotiek treniņi, Latvijas karavīri labprāt makšķerē Čebojgenas upē vai ēd pusdienas Geilordā, kur viņi parasti apmetas. „Mēs jau esam iedzīvojušies Geilordā,” Santa smejas. „Mums pat nav jāizmanto GPS, lai atrastu ceļu.”

Dalies ar šo ziņu