Kanādieši ziedo Latvijas kritušo karavīru pieminekļa uzstādīšanai

Sargs.lv

Kanādieši ziedo Latvijas kritušo karavīru pieminekļa uzstādīšanai

22.jūnijā pēc mācību „Saber Strike 2012” noslēguma ceremonijas Kanādas vienības karavīri ziedoja 700 dolāru mūsdienās bojā gājušo karavīru piemineklim, ko paredzēts izveidot Ādažu militārās bāzes teritorijā.

Kanādieši visu mācību laiku pildīja uzdevumus kopā ar latviešu profesionālajiem karavīriem, pildot ne tikai mācību uzdevumus, bet arī uzzinot vairāk par Latvijas armiju, kas, salīdzinot ar Kanādas armiju, ir ļoti jauna. Kanādā iedzīvotāju atbalsts karavīriem ir ļoti augsts, lielākā daļa iedzīvotāju atbalsta starptautiskajās operācijās dienošos karavīrus.

„Kanādieši izturas pret saviem karavīriem kā pret varoņiem, jo viņi tādi ir,” uzsver kapteinis Robert Andruško. „Pildot mācību uzdevumus kopā ar Latvijas karavīriem, mēs esam sapratuši, cik motivēti un profesionāli viņi ir. Jūs varat lepoties ar saviem karavīriem.”

Kapteinis Andruško stāsta, ka Kanādas armija ir piedalījusies daudzos karos, un viņš atzīst, ka kritušo piederīgajiem ir ļoti nozīmīgi redzēt, ka kritušie karavīri nav aizmirsti, ka viņus atceras un godina. „Gods un piemiņa katrai valstij un armijai ir ļoti nozīmīgas vērtības,” uzsver kapteinis.

Viņš stāsta, ka karavīrus, kas krituši Afganistānā, atved uz Toronto, un tur viņus sagaida pilsētnieki, kas noliek ziedus ietvju malās un izkar karogus, lai godinātu savas valsts varoņus. Arī kritušo tuviniekiem šāda goda izrādīšana ir ļoti nozīmīga. Tāpēc kanādieši ir izlēmuši palīdzēt latviešiem vākt ziedojumus, lai drīzāk varētu uzstādīt pieminekli mūsdienās kritušajiem karavīriem.

„Tādējādi mēs izrādām solidaritāti saviem kolēģiem, Latvijas karavīriem, ar kuriem mūs saista ne tikai kopīgas mācības, bet arī draudzība un vienotas vērtības,” uzsver kapteinis Andruško.

Šī ir pirmā reize, kad mācībās „Saber Strike” piedalās viens kājnieku vads, t.i. 31 karavīrs, divi civilmilitārās sadarbības speciālisti Igaunijā, Tapā un divi virsniekvietnieki Latvijā, Ādažos.


Dalies ar šo ziņu