Pirmo reizi karavīriem pasniegs goda zīmes „Par gūtajiem ievainojumiem”

685C09AE6CE140BFBAE283A03302144A.jpg

Pirmo reizi karavīriem pasniegs goda zīmes „Par gūtajiem ievainojumiem”

10.maijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube pirmo reizi vairākiem bruņoto spēku karavīriem pasniegs goda zīmes „Par gūtajiem ievainojumiem”.

Par pašaizliedzīgu dienesta pienākumu izpildi starptautiskajās operācijās Irākā un Afganistānā, kaujas apstākļos gūstot ievainojumus, goda zīmi saņems 15 bruņoto spēku aktīvā un rezerves dienesta karavīri.

"Ar šo goda zīmju pasniegšanu es vēlos pateikties tiem mūsu armijas karavīriem, kuri bezbailīgi un pašaizliedzīgi pildījuši savus dienesta pienākumus, nebaidoties zaudēt savu dzīvību un veselību, par ko liecina viņu gūtie ievainojumi. Tā ir pateicība arī karavīru ģimenes locekļiem par sniegto atbalstu un sagādātajām raizēm karavīru dienesta laikā," norāda aizsardzības ministrs.

„Pildot valsts uzdevumu starptautisko operāciju rajonos, mūsu karavīri profesionāli veic uzdotos pienākumus, palīdzot daudzām tautām viņu cīņā par brīvību un neatkarību. Kaujas apstākļos daudzi no viņiem ir ziedojuši pašu dārgāko - savu dzīvību - un guvuši ievainojumus. Pasniedzot goda zīmes, mēs novērtēsim viņu varonību un pašaizliecību,” uzsver ģenerālmajors Raimonds Graube.

 

Goda zīme „Par gūtajiem ievainojumiem” ir aizsardzības ministra atzinības apliecinājums karavīriem, kas guvuši ievainojumus starptautisko operāciju laikā, kaujas apstākļos, vai atrodoties kaujas zonā, kā arī Latvijas teritorijā, pildot dienesta pienākumus, tajā skaitā, piedaloties tehnogēno un dabas katastrofu seku likvidēšanā. To var piešķirt arī par gūtajiem ievainojumiem, aizsargājot likumīgo valsts varu, valsts īpašumu un personu dzīvību, kā arī valstij nozīmīgu materiālo vērtību saglabāšanā.

Iegūto ievainojumu (kontūziju) atzīmē ar Goda zīmi - zvaigzni vai zobenu uz valsts karoga krāsas lentas atgriezuma. Katru ievainojumu atzīmē ar vienu zeltītu, bet katru kontūziju atzīmē ar vienu sudrabotu zvaigzni 5mm diametrā, kas piestiprināma 35mm platam un 6mm augstam lentas atgriezumam. Savukārt Katru ievainojumu, kas iegūts pildot kaujas uzdevumus, atzīmē ar zeltītu zobenu, bet katru kontūziju atzīmē ar sudrabotu zobenu, kura izmēri ir 5mm x 25mm, kas piestiprināms lentas atgriezumam.

Par vienu ievainojumu vai kontūziju piešķir vienu Goda zīmi. Goda zīmi personai var piešķirt atkārtoti. Piešķirtās Goda zīmes nēsāšanas tiesības nav atņemamas.

Dalies ar šo ziņu