Bruņotie spēki saņem otro „Skrundas” klases kuģi „Cēsis”

Sargs.lv

Bruņotie spēki saņem otro „Skrundas” klases kuģi „Cēsis”

Pirmdien, 2.aprīlī, Liepājā notiks svinīga ceremonija par godu otrā Jūras spēku flotiles „Skrundas” klases krasta apsardzes patruļkuģa „Cēsis” saņemšanai no akciju sabiedrības „Rīgas kuģu būvētava” (RKB).

Ceremonijā piedalīsies  aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks brigādes ģenerālis Juris Zeibārts, Jūras spēku flotiles komandieris jūras kapteinis Rimants Štrimaitis un citas amatpersonas.   

Pēc RKB valdes priekšsēdētāja Vasīlija Meļņika un A.Pabrika uzrunas, aizsardzības ministrs pasniegs kuģa karogu patruļkuģa „Cēsis” komandierim virsleitnantam Aleksejam Jevstigņejevam, un to iesvētīs JSF kapelāns.

Par kuģa krustmāti iecelta Dace Tabūne, Cēsu Vēstures un Mākslas muzeja galvenā krājumu glabātāja
Šis ir otrais SWATH (Small Water Area Twin Hull) tipa militārais kuģis ne vien Eiropā, bet arī pasaulē, un otrais no pieciem jaunajiem patruļkuģiem, kas tiek būvēti bruņoto spēku vajadzībām.

Kuģis tiks izmantots ne tikai militārām vajadzībām, bet arī civiliem mērķiem – cilvēku meklēšanai un glābšanai jūrā. Divkorpusu patruļkuģis veiks patrulēšanas un glābšanas darbus, to varēs aprīkot arī ar naftas seku likvidācijas, mīnu meklēšanas un iznīcināšanas iekārtām, tādējādi pilnveidojot un apgūstot jaunas valsts aizsardzībai un starptautiskajai drošībai nepieciešamās spējas.

Patruļkuģu būve norisinās saskaņā ar Aizsardzības ministrijas (AM) un RKB krasta apsardzes patruļkuģu būves un piegādes līgumu, kas tika noslēgts 2007.gada 21.decembrī. Līgums paredz, ka visus piecus kuģus AM plānots saņemt līdz 2014. gadam.

Patruļkuģiem doti nosaukumi – Skrunda, Cēsis, Viesīte, Jelgava un Rēzekne, kas ir nozīmīgākās Brīvības cīņu norises vietas Latvijas vēsturiskajos reģionos.

Dalies ar šo ziņu