Karavīri uzlabojuši prasmes kaujas šaušanā pa gaisa mērķiem

Militārās mācības
Sargs.lv
Karavīrs
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 6. līdz 9.jūnijam Šķēdes poligonā notiek militārās mācības „Baltic Zenith 2011”, kuru laikā tiek veikti kaujas šaušanas vingrinājumi pa gaisa mērķiem. 8.jūnijā novērot mācības ieradās Nacionālo bruņoto spēku komandieris, ģenerālmajors Raimonds Graube, kā arī Gaisa spēku komandieris, pulkvedis Aivars Mežors un Zemessardzes komandieris, pulkvedis Juris Zeibārts.

Karavīri uzlabojuši prasmes kaujas šaušanā pa gaisa mērķiem

Pretgaisa aizsardzības diviziona komandiera pienākumu izpildītājs, mācību vadītājs kapteinis Ints Skujiņš pavēstīja, ka apmācība šaušanai pa gaisa mērķiem notikušas no 16.februāra līdz 6. jūnijam.

„Šīs ir kopīgas Gaisa spēku aviācijas bāzes Pretgaisa aizsardzības diviziona un Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljona mācības, kurās atbalstu sniedz arī Jūras spēku flotile un Nodrošinājuma pavēlniecība,” paskaidroja kapteinis I. Skujiņš. „Mācībās iegūtās iemaņas ir nepieciešamas, lai operatori varētu vadīt raķeti uz mērķi un to iznīcināt.”

„RBS 70 ir lāzervadības sistēma, tās šaušanas attālums ir 8 km, raķetes svars – 25 kg,” paskaidroja leitnants M. Kairišs. „ Apkalpē ir četri cilvēki – ugunsvienības komandieris, vecākais operators, kas ar lāzeru tēmē pa mērķi, lādētājs un mērķa novērotājs.”

Vingrinājuma laikā virs Šķēdes poligona lido lidmašīna MU-2, kuras pakalpojumus nodrošina zviedru SAAB Aerotech, 3200 metru attālumā aiz lidmašīnas tiek vilkts mērķis. Šaušana notiek tikai tādā gadījumā, ja laikus tiek notverts mērķis un tas ir drošā šaušanas zonā. Piemēram, zenītlielgabals L-70 šauj 12 grādu leņķī, caur kuru mērķis izlido 3-5 sekunžu laikā – tad arī jāpaspēj izšaut.

Mācībās īpaši liela uzmanība tiek pievērsta drošībai, tādēļ nav iespējams vingrināties visu laiku. Nepārtraukti tiek pārbaudīta drošība gan gaisā, gan uz zemes, gan uz jūras. Ja, piemēram, pārāk tuvu poligonam piebrauc tirdzniecības kuģis vai vietējo iedzīvotāju motorlaiva, šaušana tiek atlikta.

17. pretgaisa aizsardzības bataljona kareivis Kaspars Garsils, kas triju mēnešu laikā tika apmācīts šaušanai ar RBS-70, 7. jūnija šaušanas vingrinājumā ar pirmo šāvienu trāpīja mērķī. Ar panākumiem kareivi apsveica ģenerālmajors R. Graube.

Gaisa spēku aviācijas bāzes Pretgaisa aizsardzības divizions kaujas šaušanas mācības ar pretgaisa aizsardzības sistēmām pa gaisa mērķiem Šķēdes poligonā organizē jau kopš 2002.gada. Laika gaitā izveidojusies cieša sadarbība ar Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljonu, un Šķēdes poligons ir kļuvis par pastāvīgu vietu kaujas šaušanas vingrinājumu veikšanai ar tuvās darbības pretgaisa ieroču sistēmām, tostarp arī Igaunijas Aizsardzības spēku mācībām.

Dalies ar šo ziņu