Zemessardzes izlūku speciālais kurss

741EA0B845FF4CCE80E50F7B682ACD66.jpg

Zemessardzes izlūku speciālais kurss

Marta beigās Dobelē piecu dienu izlūku speciālajā kursā piedalījās 18 zemessargi no visas Latvijas. „Izlūki ir atslēgas personāls kaujas laukā, bez viņiem komandieri nespēj īstenot mūsdienu modernā kara principus, kliedēt neziņu un pieņemt vajadzīgos lēmumus,” uzsver kursa vadītājs, Zemessardzes 51.kājnieku bataljona S-3 Operatīvās nodaļas virsnieks kapteinis Arturs Maksis.

Mācības, kuras notika no 21. līdz 25.martam, notika ne tikai telpās, bet arī Gardenes poligonā, tā dodot iespēju apgūt ne tikai teoriju, bet arī praksi. Zemessargi apguva spridzināšanas pamatus, alpīnisma iemaņas, virzienantenu gatavošanu, kā arī kaujas peldēšanu pilnā ekipējumā. Izlūkiem tika vadītas teorētiskās nodarbības par koordinēšanās ar helikoptera pilotu, kā arī tika organizētas trīs nakts orientēšanās praktiskās nodarbības. Tika trenēta arī kaujas šaušanu tuvās distancēs ar triecienšauteni AK-4.

 

Attēlā - kursa praktiskā nodarbība alpīnisma iemaņās. Foto: ZS arhīvs.

Kā skaidro kapteinis Arturs Maksis, prasības pret izlūkiem ir augstas: „Viņiem jābūt spējīgiem nodrošināt komandieri ar savlaicīgu izlūkinformāciju, lai štābs varētu plānot operācijas. Izlūkiem jābūt spējīgiem iefiltrēties interešu rajonos gan ar kājām, gan auto, lidaparātiem. Ir jāprot noraidīt informāciju, to attiecīgi kodējot, kā arī izveidot antenu no jebkuriem kaujas laukā pieejamiem materiāliem. Tāpat izlūkam jāspēj ne tikai pasīvi novērot kaujas lauku un ziņot, bet arī veikt aktīvas darbības, kas saistītas ar spridzināšanu, ieroču lietošanu vai, piemēram, tuvcīņu, kā arī artilērijas uguns koriģēšanu vai tuvā gaisa atbalsta koriģēšanu.”

Tā kā izlūkam ir nenovērtējama loma kaujas operācijās, viņu oponents var mēģināt izslēgt no operācijas lauka pie pirmās izdevības. Tādēļ izlūkiem kursos tiek mācīts arī tas, kā izdzīvot vidē, kur viņi ir tālu prom no savām vienībām, ar ierobežotiem resursiem un draudīgā vidū, kur pastāv iespēja tikt nogalinātam vai sagūstītam. „Cīņa katram karavīram turpinās arī gūstā, jo smalkie filtrēšanas mehānismi, kurus izmanto pretinieks, var būt tik izsmalcināti un viltīgi, ka var pat nepamanīt – jau esi kļuvis par savu biedru nodevēju. Tādēļ izlūks ir pirmais, kurš jāmāca, kā psiholoģiski pretoties visām pratināšanas metodēm,” uzsver kapteinis Arturs Maksis.

Otrā līmeņa Zemessargu izlūku speciālais kurss notiks maija beigās – no 23. līdz 27.maijam, kad izlūki praktiskās nodarbībās apgūs koordinēšanos ar helikoptera pilotu, iesēšanos un izsēšanos, imitējot kaujas situāciju.

Dalies ar šo ziņu