Arī Dānija un Norvēģija sūtīs karavīrus uz Baltijas valstīm

NATO
Pēc thelocal.dk, nrk.no, vg.no un mil.no materiāliem
Norvēģijas karavīri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Pagājušajā nedēļas nogalē Velsā notiekošajā NATO samitā Dānijas premjerministre Helle Torninga – Šmita ir apliecinājusi, ka Dānijas karavīri ar savu klātbūtni stiprinās drošību NATO austrumu dalībvalstīs.

Arī Dānija un Norvēģija sūtīs karavīrus uz Baltijas valstīm

Dānija ir gatava nosūtīt līdz 300 karavīru uz Baltijas valstīm un Poliju par atbildi Krievijas agresijai, precizēja premjere, plašāk gan nepaskaidrojot, kur un kādus uzdevumus Dānijas karavīri veiks, minot, ka tā varētu būt rotas līmeņa vienība.

„Šādi mēs sūtīsim pilnīgi skaidru vēstījumu tām NATO dalībvalstīm, kas jūtas ievainojamas. Tām jāzina, ka var rēķināties ar pārējo NATO valstu atbalstu. Dānija šo atbalstu sniegs, kā ierasts, nevis ar vārdiem, bet ar darbiem,” Dānijas premjerministres teikto ziņu aģentūrai “Ritzau” citēja ziņu portāls “The Local”.

Ar līdzīgu paziņojumu samitā nāca klajā arī Norvēģijas premjerministre Erna Solberga, paziņojot, ka Norvēģija nosūtīs uz Baltijas valstīm aptuveni 190 karavīru.

„Ir ļoti būtiski, lai valstis, kuras jūtas Krievijas prezidenta Vladimira Putina agresīvās retorikas apdraudētas, pēc Velsas samita sajustu, ka NATO droši stāv tām aiz muguras,” premjerministres teikto atspoguļoja Norvēģijas sabiedriskais medijs NRK. „Tāda NATO struktūra, kādu mēs to veidojām pagājušā gadsimta 90.gados, vairs nedarbojas. Mums kārtējo reizi jāapliecina mūsu austrumu dalībvalstīm, ka uzbrukums vienai NATO valstij ir uzbrukums visām.”

Norvēģijas aizsardzības ministre Ine Ekinsena Soreida apstiprināja premjerminstres teikto, precizējot, ka Norvēģijas karavīri dosies uz Latviju, kur septembra beigās piedalīsies militārajās mācībās.

„Ir jāuzsver, ka šīs būs tikai mācības. Tai pat laikā tā ir atbilde NATO dotajam uzdevumam visām dalībvalstīm palielināt drošību reģionā, veicot aktivitātes Baltijas valstīs,” sacīja Norvēģijas aizsardzības ministre intervijā Norvēģijas laikrakstam “Verdens Gang”.

Viņa precizēja, ka uz mācībām Latvijā dosies Telemarkas bataljona 3. mehanizētās kājnieku rotas karavīri, līdzi ņemot arī vairākas tās apbruņojumā esošās kājnieku kaujas mašīnas “CV90”.

Telemarkas bataljons ir profesionāla vienība, kas sastāv no vairāk nekā 500 karavīriem, un ir izvietots Rēnā - vienā no jaunākajām un modernākajām Norvēģijas bruņoto spēku bāzēm.

„Telemarkas bataljonā dien karavīri ar augstu profesionalitāti un ar starptautisko operāciju pieredzi. Viņi ir labi apmācīti un pierādījuši, ka spēj izmantot savas prasmes un zināšanas dažādās operācijās,” piebilst Norvēģijas aizsardzības ministre.

Vairākiem karavīriem Telemarkas bataljonā ir liela pieredze Afganistānā, kur šī bataljona karavīri dienēja desmit gadus. Norvēģijas karavīri jau iepriekš ir dienējuši kopā ar Latvijas karavīriem, tai skaitā Afganistānā Provinču atjaunošanas vienībā.

„Mūsu karavīri ir dienējuši kopā ar Latvijas karavīriem Afganistānā un labi sastrādājušies daudzu gadu garumā,” norāda I.E. Soreida.

Sauszemes spēku komandieris ģenerālmajors Rune Jākobsens apstiprina, ka Norvēģijas karavīri ieradīsies Latvijā un uzsver, ka tā abu valstu karavīriem būs lieliska iespēja trenēties.

“Šādas mācības armijai ir ļoti nozīmīgas. Mums ir ļoti nepieciešami kopīgi treniņi ar mūsu NATO sabiedrotajiem. Mūsu 2. bataljons jau trenējās kopā ar Latvijas karavīriem Ādažos, un tagad mācībās kārta piedalīties Telemarkas bataljonam. Viens no šī bataljona uzdevumiem ir ātri reaģēt krīzes situācijās un izpildīt dotos uzdevumus gan starptautiskajās operācijās, gan mācībās. Šādas prasmes ir jātrenē, un tieši to mēs darīsim Latvijā,” paskaidro ģenerālmajors Jākobsens.

Dalies ar šo ziņu