Lietuvas Gaisa spēku karavīri dodas uz operāciju Centrālāfrikas Republikā

Ārvalstīs
Pēc kam.lt materiāliem
Lietuvas karavīri
Foto: Foto: kam.lt

Lietuvas Gaisa spēku transporta lidmašīna "Spartan C-27 J" ar desmit apkalpes locekļiem 2.aprīlī tika pavadīta uz vienu mēnesi ilgo operāciju Centrālāfrikas Republikā (CĀR).

Lietuvas Gaisa spēku karavīri dodas uz operāciju Centrālāfrikas Republikā

Lietuvas karavīri sniegs loģistikas atbalstu Francijas vadītajā operācijā situācijas stabilizēšanai CĀR.

Oficiālā ceremonijā karavīrus ceļā pavadīja aizsardzības ministra vietnieks Marijus Velička, Gaisa spēku komandieris ģenerālmajors Edvards Mažeiķis un Lietuvas Bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks Vilmants Tamošaitis.

Aizsardzības ministra vietnieks Marijus Velička savā uzrunā uzsvēra, ka, nosūtot karavīrus uz Āfriku, Lietuva parāda solidaritāti saviem sabiedrotajiem.

„Tagad, Ukrainas krīzes kontekstā, ir vēl nozīmīgāk parādīt sabiedrotajiem, ka mēs esam gatavi viņus atbalstīt un gaidīsim atbalstu no viņiem, ja tāda nepieciešamība rastos,” sacīja ministra vietnieks.

Tāpat M. Velička pasniedza karavīriem, kas dodas uz operāciju, Lietuvas karogu.

Lietuvieši CĀR pavadīs mēnesi, kura laikā pārvadās kravas un personālu, bet kaujas operācijās neiesaistīsies. Lidojumi tiks veikti no bāzes Ndžamenas Starptautiskajā lidostā Čadā.

Francijas vadītā operācija CĀR sākās 2013. gada 5. decembrī pēc ANO Drošības padomes rezolūcijas pieņemšanas. Tās uzdevums – stabilizēt situāciju un novērst vardarbību un civiliedzīvotāju upurus, kā arī sniegt valstij humanitāro palīdzību.

Francija ir viena no tām valstīm, kas visaktīvāk iesaistījusies patrulēšanā NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm. Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns šā gada martā tikās ar Lietuvas aizsardzības ministru Jozu Oleku un apliecināja Francijas atbalstu sabiedrotajiem reģionālās drošības stiprināšanā.

Dalies ar šo ziņu