Somija apmācīs Igaunijas Sauszemes spēkus mehanizācijas jautājumos

Sargs.lv

Somija apmācīs Igaunijas Sauszemes spēkus mehanizācijas jautājumos

Igaunijas Sauszemes spēki plāno sadarboties ar Somijas Sauszemes spēkiem, lai apmācītu virsniekus un instruktorus vienību mehanizācijā, panākta vienošanās Igaunijas Sauszemes spēku komandiera pulkveža Artura Tiganika vizītes laikā Somijā.

Vizītes laikā Igaunijas Sauszemes spēku komandieris ar savu somu kolēģi ģenerālleitnantu Raimo Jivasjari apmeklēja Karēlijas brigādi. Abi komandieri pārrunāja sadarbību apmācību jomā, kā arī iespējas vienas valsts vienībām piedalīties mācībās otrā valstī.

Somijas Bruņoto spēku Karēlijas brigāde ir mehanizēta brigāde, kuras bruņojumā ir Leopard 2 tipa tanki, CV90 kājnieku kaujas mašīnas un SISU bruņutransportieri.

Jaunais Igaunijas aizsardzības attīstības plāns turpmākajiem 10 gadiem paredz mehanizētas kājnieku brigādes izveidošanu Igaunijas Aizsardzības spēkos. 

Pirmie virsnieki un instruktori apmācību sadarbībā ar Somijas Sauszemes spēkiem uzsāks jau pirms kājnieku kaujas mašīnu saņemšanas, norādījis pulkvedis Tiganiks.

Saskaņā ar attīstības plānu Igaunijas Aizsardzības spēki plāno izveidot divas kājnieku brigādes. Viena no tām būs mehanizētā brigāde, kuras bataljons izmantos kājnieku kaujas mašīnas, bet pārējās manevra vienības – divu veidu SISU bruņutransportierus, kurus šobrīd jau izmanto Igaunijas Aizsardzības spēki.

Kopš Igaunijas Aizsardzības spēku atjaunošanas tiem ir bijusi cieša sadarbība ar Somijas bruņotajiem spēkiem. Somija ir sniegusi atbalstu apmācību jomā, kā arī abas valstis ir sadarbojušās operācijā Afganistānā. 2009.gadā tika uzsākts nozīmīgs sadarbības projekts par 14 gaisa telpas novērošanas radaru iegādi, no kuriem divus izmantos Igaunijas Gaisa spēki.

Pēc mil.ee materiāliem.

Dalies ar šo ziņu