Lietuvā sācies Sauszemes spēku vadības un štāba virsnieku kurss

Sargs.lv

Lietuvā sācies Sauszemes spēku vadības un štāba virsnieku kurss

No 21.janvāra līdz 31.maijam Lietuvas Militārajā akadēmijā norisinās starptautisks Sauszemes spēku vadības un štāba virsnieku kurss, kurā studijām Baltijas aizsardzības koledžā gatavojas 44 klausītāji no Gruzijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas bruņotajiem spēkiem. Latvijas bruņotos spēkus kursā pārstāv desmit karavīru un viens pasniedzējs.

Kursa atklāšanas svinīgo pasākumu 21.janvārī apmeklēja Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Antans Valis, Lietuvas Sauszemes spēku komandieris ģenerālmajors Almants Leika, akadēmijas komandants pulkvedis Jevgeņijs Vosilius. Vadība klausītājiem novēlēja gūt zināšanas, kas pēc sekmīgas kursa absolvēšanas ļautu sniegt būtisku ieguldījumu attiecīgās valsts bruņoto spēku attīstībā.

Savukārt ārvalstu kursa klausītāji pauda gandarījumu par iespēju pieredzējuša apmācību personāla vadībā paaugstināt profesionālo kvalifikāciju Lietuvas Militārajā akadēmijā, atjaunojot jau esošās zināšanas, prasmes un iemaņas, kā arī daloties pieredzē ar kolēģiem.
 
Kursa mācību valoda ir angļu, un tā mērķis ir sniegt klausītājiem vispārēju ieskatu brigādes un divīzijas līmeņa taktikā, kaujas operāciju plānošanā un NATO štāba procedūrās. Īpaša vērība veltīta lēmuma pieņemšanas procesam, virsnieku līderības iemaņu pilnveidošanai, nacionālās un starptautiskās drošības jautājumiem, kā arī vadības un kontroles procesam.

Mācību un administratīvo procesu nodrošina Lietuvas Militārās akadēmijas personāls, vieslektori no Lietuvas Aizsardzības ministrijas un bruņoto spēku vienībām, kā arī uzaicinātie ārvalstu bruņoto spēku pārstāvji, tai skaitā arī no Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas.

No 2013.gada mācīties Apvienotajā vadības un augstākā štāba virsnieka kursā Baltijas aizsardzības koledžā, vai tam pielīdzinātos ārvalstu kursos, var tikai virsnieki, kuri sekmīgi absolvējuši Sauszemes spēku vadības un štāba virsnieku kursu Lietuvas Militārajā akadēmijā.

Dalies ar šo ziņu