Izlūkdienesti: "Islāma valsts" nav kļuvusi vājāka; islāmisti patvēruma meklētāju vidū izvērš rekrutē

Konfliktu zonas
LETA--AFP/DPA, BNS/INTERFAX
ISIS
Foto: Foto: YouTube / United News International

Islāmistu radikāļi Vācijā cenšas rekrutēt daļu no arvien pieaugošā patvērumu meklētāju skaita, kas ierodas valstī, atsaucoties uz izlūkdienestu datiem, piektdien ziņo aģentūra DPA.

Izlūkdienesti: "Islāma valsts" nav kļuvusi vājāka; islāmisti patvēruma meklētāju vidū izvērš rekrutēšanas kampaņu

Islāmistu ekstrēmisti "cenšas uzrunāt gados jaunus vientuļus bēgļus, kas mūsu valstī ierodas bez ģimenēm un īpaši aktīvi meklē kontaktus un atbalstu," DPA atzina izlūkdienesta Bavārijas nodaļas pārstāvis.

Viņš piebilda, ka daudzi jaunieši tiek uzrunāti pie patvēruma meklētāju izmitināšanas centriem, bet tas notiekot arī Minhenes stacijā, kur ierodas nelegālie imigranti, kas šķērsojuši Ungāriju un Austriju.

Islāmistu ekstrēmisti "vēlas izmantot bēgļu nedrošību un ciešanas," norādīja izlūkdienesta pārstāvis.

Par līdzīgu islāmistu rekrutēšanas kampaņu ceturtdien paziņoja izlūkdienesta Ziemeļreinas-Vestfālenes nodaļa, norādot, ka islāmisti piekļuvei patvēruma meklētājiem izmanto viltus labdarības organizācijas.

"Mēs informēsim uzņemšanas centru darbiniekus un iepazīstināsim tos ar situāciju, kā arī ar metodēm, kas tiek izmantotas, cenšoties uzrunāt" gados jaunos patvēruma meklētājus, sarunā ar DPA norādīja izlūkdienesta pārstāvis.

Spānija satraukta par "Islāma valsts" džihādistu iekļūšanu Eiropā kopā ar bēgļiem

Spānijas iekšlietu ministrs Horhe Fernandess Diass aicinājis pastiprināt kontroli, lai nepieļautu, ka līdz ar bēgļu "lavīnu" no Sīrijas Eiropā iekļūst džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieki.

"Lielākā daļa bēgļu bēg no kara, terora, bet mēs nedrīkstam aizmirst, ka tur ir arī "Islāma valsts" un ka šie barbari ir spējīgi īstenot savus draudus," laikrakstam ABC sacīja ministrs.

"Kā mēs varam šaubīties par to, ka šajā cilvēku lavīnā var iefiltrēties cilvēki, kas nav bēgļi," intervijā konservatīvajā avīzē vaicāja ministrs.

"Turklāt ir skaidrs, ka šie cilvēki pamatā bēg no Sīrijas, un "Islāma valsts" tur ir nostiprinājusies," viņš norādīja.

"Spānija neatteiks tiesības uz patvērumu nevienam," Diass sacīja laikrakstam, piebilstot, ka "jāpastiprina kontrole, lai netiktu uzņemti šie cilvēki".

ASV izlūkošanas analītiķi neapmierināti ar optimistiskajiem ziņojumiem par "Islāma valsts" vājumu

Vairāk nekā 50 ASV izlūkošanas analītiķu pauduši neapmierinātību, ka augstas militārās amatpersonas izmainījušas ziņojumus, lai džihādistu grupējums "Islāma valsts" un "Al Qaeda" Sīrijas atzars izskatītos mazāk spēcīgi, ceturtdien vēsta izdevums "Daily Beast".

ASV Centrālās pavēlniecības augstākās amatpersonas izdarījušas izmaiņas ziņojumos, lai tie atbilstu Baltā nama proponētajam viedoklim, ka ASV gūst uzvaru karā ar šiem bruņoto radikāļu grupējumiem.

"Vēzis bija izveidojies izlūkošanas pavēlniecības augstākajā līmenī," izdevumam sacījusi kāda aizsardzības jomas amatpersona.

Divi Centrālās pavēlniecības darbinieki jūlijā iesnieguši sūdzību Aizsardzības ministrijas ģenerālinspektoram, norādot, ka ziņojumi - arī tie, ar kuriem ticis iepazīstināts prezidents Baraks Obama, - grupējumus attēlojuši vājākus, nekā tie bijuši analītiķu vērtējumā.

Sūdzību atbalstījuši vēl 50 analītiķi.

Kopš ASV vadītā koalīcija pirms gada uzsāka izlidojumus "Islāma valsts" pozīcijām Irākā un pēc tam arī Sīrijā, Irākas armijai izdevies no džihādistiem atkarot vairākas teritorijas. Tiesa gan, lielās pilsētas, tādas kā Mosula un Ramādī, joprojām atrodas "Islāma valsts" kontrolē.

ASV izlūkdienesti nesen konstatēja, ka uzlidojumu rezultātā grupējums kļuvis tikai nedaudz vājāks, turklāt tas izpleties Ziemeļāfrikā un Vidusāzijā.

ASV ierēdnis: ”Islāma valsts” ražo ķīmisko ieroci

Džihādistu grupējuma “Islāma valsts” kaujinieki ir iemācījušies patstāvīgi ražot vienu no ķīmiskajiem ieročiem, piektdien ziņoja britu raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz ASV ierēdni.

Saskaņā ar šī ziņu avota teikto ASV ir liecības, ka “Islāma valsts” kaujinieki vismaz četros gadījumos Irākā un Sīrijā lietojuši iprītu (sinepju gāzi).

Kaujinieku lietotais ķīmiskais ierocis ir pulverīša veidā.

ASV uzskata, ka džihādistiem ir īpaša grupa, kura izstrādā un pilnveido šo ieroci.

Augustā ASV medijos parādījās ziņas, ka “Islāma valsts” lietojusi iprītu pret kurdu bruņotajiem grupējumiem. Tiek uzskatīts, ka iprīts varēja nonākt džihādistu rokās Sīrijā, kuras valdība 2013.gadā piekrita sava ķīmisko ieroču arsenāla likvidēšanai.

Austrālija varētu bombardēt Sīriju trīs gadus

Austrālijas uzlidojumi "Islāma valsts" pozīcijām Sīrijā varētu turpināties nākamos trīs gadus, ceturtdien atzinis aizsardzības ministrs Kevins Endrūss.

Austrālija, kas līdz šim piedalījās vienīgi gaisa operācijās Irākā, šonedēļ paziņoja, ka tā piebiedrosies ASV koalīcijai gaisa triecieniem "Islāma valsts" pozīcijām arī Sīrijas teritorijā.

"Realitāte ir tāda, ka tas turpināsies vairākus gadus," uzstājoties televīzijā, norādīja Endrūss, piebilstot, ka uzlidojumi varētu sākties tuvākajās dienās.

"Divi trīs gadi. Es nevaru pateikt konkrētus termiņus. Līdz šim mums ir bijuši kaut kādi panākumi, un ar Kanādas, ASV, Lielbritānijas un citiem koalīcijas partneriem mēs domājam, ka patiešām varam kaut ko paveikt," teica Endrūss.

Viņš uzsvēra, ka darbības paplašināšanas mērķis Sīrijā ir aizstāvēt Irāku pret "Islāma valsts" spēkiem, nevis vērsties pret Bašara Al Asada režīmu.

Austrālija koalīcijas operācijās piedalās ar sešiem bumbvedējiem "F/A-18 Hornet", degvielas uzpildes lidmašīnu un izlūklidmašīnu. Turklāt 200 austrāliešu militārpersonas apmāca Irākas karavīrus.

Tomēr ministrs apgalvoja, ka Austrālijas kaujas vienības netiks iesaistītas sauszemes operācijās.

Tikmēr ārlietu ministre Džūlija Bišopa pavēstīja, ka viņa naktī runājusi ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju un ka arī viņi bijuši vienisprātis, ka islāmistu ekstrēmistu grupējuma sakāvei būs nepieciešami gadi.

Vienlaikus Bišopa norādīja, ka Austrālijai un pārējiem koalīcijas partneriem jānodrošina, lai "ļauno un brutālo" Asada režīmu Damaskā nenomainītu islāma ekstrēmisti.

Arī opozīcijā esošie leiboristi atbalstījusi operāciju paplašināšanu Sīrijas teritorijā, kamēr Austrālijas Cilvēktiesību komisijas prezidente Džiliana Trigsa brīdinājusi, ka bombardēšana varētu vairot bēgļu skaitu.

"Domāju, ir nenovēršami, ka tas palielinās bēgļu plūsmu, un tas noteikti novedīs pie bojāgājušo civiliedzīvotāju skaita pieauguma," norādīja Trigsa.

Olands: Francija plāno veikt uzlidojumus "Islāma valstij" Sīrijā

Sākot ar otrdienu, Francija sāk izlūkošanas lidojumus virs Sīrijas, lai sagatavotos uzlidojumiem "Islāma valstij", paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands.

"Esmu lūdzis Aizsardzības ministriju sākt izlūkošanas lidojumus virs Sīrijas, lai mēs varētu izplānot uzlidojumus "Daesh" ("Islāma valstij"), preses konferencē Parīzē paziņoja Olands. "Mēs vēlamies uzzināt, ko viņi plāno pret mums un ko viņi ir izdarījuši pret Sīrijas iedzīvotājiem."

Viņš arī apstiprināja, ka Francija neplāno valstī sūtīt sauszemes spēkus, jo tas būtu "niecīgs ieguldījums un kopumā nereāli."

"Tāpēc mēs to nedarīsim. Tā ir reģiona spēku atbildība. Turpretī Francija meklēs politisku risinājumu," norādīja Olands.

Viņš sacīja, ka svarīga ir politisko izmaiņu meklēšana, lai no varas atstumtu Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

Līdz šim Francija gaisa uzlidojumus veikusi tikai pret "Islāma valsts" pozīcijām kaimiņvalstī Irākā. Olands teica, ka Francija ir veikusi 200 uzlidojumus Irākā.

Arī Lielbritānija apsver iespēju veikt uzlidojumus Sīrijā, un premjerministrs Deivids Kemerons gatavo jaunu parlamenta balsojumu par šo jautājumu tuvāko nedēļu laikā.

Pirms diviem gadiem britu likumdevēji noraidīja šādus priekšlikumus - lēmums, kas apkaunoja Kemeronu un izraisīja kritiku no ASV puses.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

Dalies ar šo ziņu